Blatter se je tako solidariziral z velikimi osmoljenci letošnje evropske nogometne lige prvakov, ko je finalni obračun med Bayernom iz Münchna in londonskim Chelseajem dobil slednji po izvajanju enajstmetrovk s 4:3.

Predsednik Fife se je pridružil glasnim kritikam izvajanja enajstmetrovk za določitev zmagovalca finalnih tekem. "Nogomet po enajstmetrovkah lahko postane tragedija. Mislim, da takšen razplet ni pravičen, po enajstmetrovkah nogomet izgubi svoj smisel," je ob robu kongresa pojasnil 76-letni Švicar. Prvi mož velike svetovne nogometne družine bo zato posebni projektni skupini, ki jo vodi nekdanja nogometna legenda Franz Beckenbauer, naročil naj poišče novo in ustreznejšo rešitev, s katero bi reformirali "nepravično" loterijo izvajanja strelov z enajstih metrov. Beckenbauer je sicer bil v svoji nogometni karieri igralec in trener Bayerna, član omenjene skupine pa je tudi legendarni Brazilec Pele.

V nogometu so enajstmetrovke že večkrat odločile najpomembnejše tekme. Bile so odločilne na svetovnih prvenstvih v letih 1994 in 2006 in evropskem prvenstvu leta 1976. V nogometu je že veljalo pravilo tako imenovanega zlatega gola. Nemčija in Francija sta se denimo na takšen način zavihteli na evropski nogometni prestol v letih 1996 in 2000.