Eden glavnih "krivcev" za nogometni preporod Londončanov v drugi polovici letošnje sezone je prav gotovo trener Roberto di Matteo, ki je po prevzemu trenerske palice od odstavljenega Andrea Villas-Boasa nanizal kar nekaj odmevnih zmag. Po osvojenem angleškem FA pokalu in senzaciji v polfinalu lige prvakov, ko je Chelsea izločil Barcelono, je Italijan s svojimi varovanci včeraj sredi Münchna pokvaril še bavarsko veselico.

Ko je Bastian Schweinsteiger zapravil zadnjo enajstmetrovko za Bayern, se je Di Matteo prepustil čustvom in presrečen s svojimi varovanci tekal po zelenici Allianz Arene in slavil veliko zmago.

"Ta skupina igralcev ima veliko srce, strast in željo. In ravno zaradi tega smo postali evropski prvaki. Ko je Bayern dosegel zadetek, nam ni ostalo dosti časa za preobrat, a nam je uspelo. V takšnih tekmah za kaj takega potrebuješ tudi igralce, ki so dorasli tako velikemu izzivu," je po tekmi dejal Di Matteo, pri tem pa je imel verjetno v mislih tudi kar nekaj veteranov, ki jih je njegov predhodnik že odpisal in ravno igralci, kot so Didier Drogba, Frank Lampard in Ashley Cole, so včeraj v finalu ponovno odigrali zelo vidno vlogo.

"Drogba je bil neverjeten igralec za naš klub v vseh preteklih letih in tudi danes ni razočaral. Najprej je zabil prekrasen zadetek, ki nas je obdržal v igri, nato pa je zadel še odločilno enajstmetrovko za zmago," je junaka včerajšnje tekme pohvalil Di Matteo.

"Ne morem verjeti, kakšna sezona je za nami. Naš heroj Didier Drogba nas je popeljal do tega naslova, saj ga brez njega ne bi osvojili. Vedno zabije zadetek, ko ga najbolj potrebujemo," je napadalca Slonokoščene obale pohvalil tudi včerajšnji kapetan Lampard, ki je še dodal: "Za to zmago smo kopali po igrišču. Morda ni bilo videti najlepše, a osvojili smo ligo prvakov. Neverjetno!"

"To moštvo ima neverjetno mentaliteto. Tu sem že osem let in kot igralca Chelseaja so me naučili, da se nikoli ne predam. Ta noč je čudežna! Verjamem v usodo in pogosto molim. To, kar se je zgodilo danes, je bilo že davno nekje zapisano, da se bo. Bog je sijajen. To zmago v ligi prvakov želim posvetiti vsem našim igralcem in trenerjem, tako bivšim kot sedanjim," pa je bil vzhičen Drogba.

V prihodnjih dneh ali tednih bo zanimivo videti, če bo zmaga v ligi prvakov italijanskemu trenerju Di Matteu prinesla podpis nove pogodbe s Chelseajem ali pa se bo lastnik kluba Roman Abramovič vseeno odločil, da na klop pripelje kakšnega drugega trenerja. A glede na rezultate Chelseaja v drugi polovici letošnje sezone in z včerajšnjo zmago tudi uresničene sanje bogatega Rusa, bo verjetno Di Matteu dovolil voditi ekipo tudi v prihodnje. V nasprotnem primeru ga verjetno čaka precej negodovanja s strani igralcev, ki so tudi včeraj zatrjevali, da si želijo tudi v prihodnji sezoni igrati pod vodstvom trenutnega trenerja, pa čeprav je ta vodenje moštva pred meseci prevzel le začasno.

"To lovoriko smo dolgo čakali. Tudi Roman Abramovič si jo je zelo želel, zato je po koncu tekme tudi jokal. Hrepenel je po naslovu evropskega prvaka in v ta namen porabil tudi veliko denarja, da bi mu le uspelo. Sedaj smo mu uresničili sanje, velike zasluge za to pa gredo Robbieju (trenerju Robertu di Matteu, op. p.). Igralci si želimo, da bi dobil stalno službo v Chelseaju, saj je bil letos res fantastičen. Osvojiti ligo prvakov in FA pokal, več od tega res ni bilo možno doseči …," je po tekmi povedal "pravi" kapetan londonskega moštva John Terry, ki pa včeraj zaradi kazni ni smel igrati.


Roman Abramovič včeraj ni skrival zadovoljstva. (Foto: AP)