V zgolj štirih dneh je tako Barcelona s porazom proti Realu naslov španskega prvaka najverjetneje predala svojemu največjemu rivalu, ki ima štiri kroge pred koncem prvenstva sedem točk prednosti, nato pa je Kataloncem spodletel še naskok na ponovno osvojitev Evrope.

Težko bi rekli, da je Barcelonina igra “tiki-taka“ prebrana ali ustavljena, saj so nogometaši Blaugrane tudi na zadnjih treh tekmah, kjer jim je rezultatsko resda spodletelo, dominirali na igrišču in imeli žogo več kot 70 odstotkov časa v svoji posesti, ob tem pa so si vselej pripravili več kot dovolj priložnosti, da bi vse omenjene obračune dobili. A Katalonci z Lionelom Messijem na čelu so bili tokrat izjemno neučinkoviti, Real in Chelsea pa sta to znala odlično izkoristiti, saj sta z redkimi streli uspela večkrat premagati Victorja Valdesa.

Če je Barcelona v soboto s porazom proti Realu verjetno dokončno izgubila špansko prvenstvo, to glede na potek sezone za Katalonce še ni bilo tako boleče, saj so preveč napak storili že v prvem delu sezone, ko so dovolili Realu uiti na 10 točk prednosti, tako da so bili z domačim porazom v Barceloni takrat vsi že bolj ali manj sprijaznjeni.

Zato pa je toliko bolj bolel včerajšnji izpad proti Londončanom v ligi prvakov, kajti prav gotovo so si Pep Guardiola in njegovi varovanci želeli priti v finale in tam zmagati ter tako kot prva ekipa v zadnji različici (od leta 1992 dalje) najelitnejšega evropskega tekmovanja dvakrat zapored postati prvak. A zgodilo se jim je podobno kot leta 2010, ko jih je v polfinalu z Interjem ugnal Jose Mourinho. Tudi takrat je imela Barcelona veliko terensko premoč, a je bunker Italijanov na povratni tekmi zdržal, enako pa je včeraj uspelo tudi Chelseaju, ki je z igralcem manj iz dveh proti napadov dosegel dva zadetka in na Nou Campu kljub veliki prevladi domačih celo remiziral in pripravil veliko presenečenje.

“Kakorkoli se bosta končali tekmi z Realom in Chelseajem, sem srečen in zadovoljen s sezono,“ je pred sobotnim el clasicom izjavil Guardiola, a težko bi verjeli, da je danes res srečen in zadovoljen. Opis verjetno bolj velja za Mourinha, ki je tudi velik privrženec Chelseja.


Foto: AP

Guardiola: "Včasih se smejiš, včasih pa izgubiš"

“Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, a v odločilnih trenutkih nam ni nič uspevalo in to te na takšnih tekmah drago stane. Chelseaju lahko le čestitamo za odlično delo v obrambi. Svojim igralcem sem naročil, naj ne glede na rezultat neprestano napadajo proti vratom nasprotnika, saj je to edini način do zmage in to so tudi uspešno počeli, nato pa je prišel prvi zadetek Chelseaja, ki nas je uničil. Ne vem, kako naj se počutim. Igralcem nimam česa očitati, ker niso storili ničesar narobe. Tudi Messi ni kriv. Lahko se mu le zahvalim za vse, kar je storil za nas. Izjemno ga spoštujem in zaradi njega smo vsak dan boljši. Sedaj ga čaka nekaj težkih ur, ker je zelo tekmovalen, a tudi to je del športa. Včasih se smejiš, včasih pa izgubiš,“ pa je včeraj po tekmi dejal Guardiola, čigar prihodnost na klopi Barcelone je po porazih na dveh frontah precej bolj negotova.

Messi tragični junak, Iniesta in Fabregas pa napovedujeta hiter povratek na vrh

Messi, ki ga večina strokovnjakov označuje za trenutno najboljšega nogometaša na svetu, je na koncu postal največji tragični junak letošnje sezone. Kljub temu, da je dosegel že več kot 60 zadetkov, je na zadnjih treh (odločilnih) tekmah odpovedal. Včeraj je sicer podal Andresu Iniesti za drugi zadetek, a v oči bode predvsem njegova neučinkovitost na zadnjih tekmah, ki je vrhunec dosegla s sinočnjo zgrešeno enajstmetrovko. Španski športni časnik Marca, ki je sicer bolj naklonjena Realu, je denimo Messiju za včerajšnji nastop podelila le oceno 4 (od 1 do 10), s čimer je bil ob Valdesu najslabše ocenjeni igralec na tekmi.


Foto: Reuters

Barceloni, najboljši ekipi na svetu zadnjih let, tako v preostanku sezone v tolažbo ostaja le še boj za španski kraljevi pokal. A ne gre dvomiti, da se bodo Messi in soigralci v prihodnji sezoni vrnili lačni uspehov, kar sta po tekmi napovedala tudi Iniesta in Cesc Fabregas.

“Nogomet danes ni bil pravičen do nas, a kdaj je pač tako. Dominirali smo na obeh tekmah, a so malenkosti presodile v njihovo korist. Barcelona se bo vseeno vrnila. Igramo nogomet, ker ga imamo radi. Trudimo se osrečiti ljudi, ki nas podpirajo in v tem trenutku trpijo z nami,“ je po tekmi dejal Iniesta.

Zelo podobnih misli je bil tudi njegov soigralec Fabregas: “Chelseajev stil igre nam ni odgovarjal. Bili smo superiorni in smo si ustvarili veliko priložnosti, a na žalost nogomet ni vedno pravičen. Če smo že morali izgubiti, sem vesel, da smo to storili v takšnem stilu in da smo ostali zvesti našemu načinu igre. Še nikoli nisem videl, da bi publika ob porazu reagirala tako pozitivno. Navijačem sporočam, da se bomo v prihodnji sezoni vrnili na vrh, saj ima Barcelona sijajno moštvo.“

Torres: "V nogometu ne zmaga vedno najboljši"

“To je nogomet, saj ne zmaga vedno najboljši. Vedeli smo, da moramo proti Barceloni igrati na takšen način, čeprav ni najlepši. Izkoristili smo svoje priložnosti in v obrambi na obeh tekmah opravili dober posel. V dvoboj smo šli z velikim spoštovanjem do nasprotnika, saj smo vedeli, da je Barcelona najboljša ekipa na svetu. Imeli so sicer več priložnosti, a jih niso vseh izkoristili, nas pa je v igro vrnil zadetek Ramiresa,“ pa je po tekmi dejal Fernando Torres, ki je z golom v 92. minuti poskrbel za izenačenje in dokončno razblinil vse upe Kataloncev na finale.


Foto: AP

S tokratno zmago se je Chelsea na najboljši možen način oddolžil Barceloni za poraz v polfinalu pred tremi leti, ko so Katalonci Londončane izločili tudi z veliko pomočjo norveškega sodnika Toma Henninga Oevreboeja.

“Za tiste, ki so bili takrat v klubu, je bil to najboljši način za poravnavo računa. Za nas ostale pa je to samo uvrstitev v finale lige prvakov. Uvrstili smo se tudi v finale FA pokala, v prvenstvu pa se borimo za četrto mesto, tako da po slabem obdobju sredi sezone bi se ta vseeno utegnila razviti v sezono za v anale. Proti komu želim igrati v finalu? Vseeno mi je,“ je pogovor zaključil Torres.