Olimpija - Maribor 1:2* (0:1)

*tekma je bila v 61. minuti za devet minut prekinjena

Strelci: Vršič 90. (11-m); Velikonja 6., Cvijanović 52.

Postavi:

Olimpija: Džafić, Jović (Bešić 80.), Kašnik, Sretenović, Salkić, Vršič, Ivelja, Omladič (Škerjanc 63.), Radujko, Djermanović (Lovrečič 73.), Nikezić

Maribor: Handanović, Milec, Potokar, Rajčević, Viler, Ibraimi, Mertelj, Cvijanovič (Lesjak 90.), Filipović, Velikonja (Berič 87.), Volaš

Drugi polčas:

90' - Da niso gledalci predčasno zapuščali stadiona v Stožicah, je poskrbel Vršič, ki je v zadnji minuti rednega dela igre izkoristil najstrožjo kazen, ki jo je Skomina dosodil po prekršku v kazenskem prostoru nad Bešićem. Zadetek pa je prišel prepozno, saj Olimpija v treh minutah sodniškega podaljška ni več uspela ogroziti mariborskega vratarja in gostje so se veselili sladke zmage na derbiju, s katero so zasledovalcem na lestvici ušli na ogromnih 15 točk. Ljubljančani so bili sicer na tekmi bolj nevarni (16:8 v strelih) in imeli večjo posest žoge (54:46), a jim je to bolj malo pomagalo, saj je preveč žog po njihovih strelih zletelo mimo vrat ali pa je bil na pravem mestu Handanović, vijoličasti pa so spretno prišli do dveh zadetkov, ki jih vodita na prag novega naslova prvaka.

87' - Igralcem Olimpije so pošle moči ali pa jih je preprosto minila volja za lov na vsaj dva zadetka, saj so bili vse manj aktivni, za takšno igro pa so bili skoraj kaznovani še s tretjim zadetkom, ko je bilo v ljubljanskem kazenskem protoru dvakrat vroče v 87. minuti, ko so Mariboprčani izvajali kot.

80' - Igra se je v zadnjih minutah nekoliko umirila. Ljubljančani so v 79. minuti prišli do prostega strela 25 metrov od vrat, tudi tokrat pa je strel Sretenovića zletel mimo vrat.

69' - Tokrat je bilo nevarno pred ljubljanskimi vrati, ko je Ibraimi sprožil nevaren strel s 15 metrov, dobro pa je posredoval Džafić.

68' - Po prekinitvi so se nadaljevali napadi Olimpije, ki je iskala zadetek, ki bi tekmo znova naredil tudi rezultatsko bolj zanimivo. Lepo priložnost so imeli zmaji v 67. minuti, ko je bil po predložku pred vrata eden ljubljanskih napadalcev za las prekratek, da bi žogo potisnil v mrežo, tako pa jo je Handanović uspel izbiti.

61' - Kot že nekajkrat na današnji tekmi so navijači Olimpije znova posegli po pirotehničnih sredstvih, zaradi močne eksplozije petarde v neposredni bližini Handanoviča, pa se je glavni sodnik tekme Skomina tokrat odločil, da vsaj za nekaj minut prekine srečanje. Igralci obeh moštev so morali zapustiti zelenico in oditi v slačilnice. Po devetih minutah prekinitve se je srečanje vendarle nadaljevalo, oba kapetana pa sta medtem odšla na pogovor z navijači in jih poskušala pomiriti. Policija je s tribun odstranila najbolj razgrete navijače, ob vsakem naslednjem incidentu, pa se bo tekma predčasno končala.

55' - Ljubljančani so imeli zelo kmalu dve lepi priložnosti, da bi dosegli zadetek priključka in se vrnili v tekmo, a je najprej Vršič od daleč močno streljal malo mimo mariborskih vrat, minuto kasneje pa je ljubljanski kapetan lepo zaposlil še Djermanovića, ki je v kazenskem prostoru sprožil nevaren strel in že premagal Handanovića, toda žoga je zadela vratnico, od nje pa se je odbila nazaj v polje.

52' - Pričakovali smo, da bodo zmaji v drugi polčas krenili odločno in napadalno ter poskušali priti čim prej do izenačenja, toda ponovil se je scenarij iz prvega polčasa. Že v sedmi minuti nadaljevanja je po podaji iz avta do žoge na 25 metrih prišel Cvijanović, ki se je takoj odločil za strel z voljem, žoga pa je preletela vratarja Olimpije in vijoličasti so z evrogolom prišli do visokega vodstva, ki jih je močno približal zmagi na derbiju in s tem povečanju prednosti v prvenstvu na 15 točk, kar bi jim 11 krogov pred koncem skorajda že zagotavljalo naslov prvaka.

Prvi polčas:

45' - Mariborčani so vodstvo brez težav zadržali do konca prvega polčasa, v katerem so imeli večjo posest žoge in nekoliko več strelov sicer domači, a so bili pri tem zelo nenatančni, vijoličasti pa so že v prvih minutah izkoristili ponujeno priložnost in so na odmor odšli s prednostjo zadetka.

40 - V zadnjih minutah je imela premoč Olimpija, ki si je pripravila kar nekaj priložnosti, a je vedno manjkal bolj zbran zaključek ljubljanskih nogometašev, da bi premagali Handanovića.

33' - Živahno ni bilo le na igrišču, saj je vzdušje derbiju primerno tudi na solidno polnih tribunah (približno 8000 gledalcev), kjer ljubljanski in mariborski navijači ves čas glasno spodbujajo svoje ljubljence. Na igrišče je v teh minutah z obeh strani priletelo nekaj bakel, zato je moral Skomina za kakšno minuto tekmo tudi prekiniti.

32' - Izjemno priložnost za izenačenje je tokrat zapravil Vršič, ki je prestregel podajo mariborskemu branilcu in je nekoliko z desne strani sam krenil proti Handanoviću, a je nato preslabo streljal, da bi drugega vratarja slovenske reprezentance tudi premagal. Najboljši ljubljanski strelec je pred tem zapravil tudi nevaren prosti strel z roba kazenskega prostora.

28' - Po nekaj minutah igre med obema kazenskima prostoroma je do nevarnega strela uspel priti Cvijanovič, ki se je na 18 metrih od vrat lepo otresel ljubljanskih branilcev, a je nato streljal za las preko vrat.

17' - Vendarle so tudi domači znova uspeli poslati žogo proti vratom Maribora. Prosti strel na veliki razdalji priližno 35 metrov od vrat, so zmaji izvedli hitro, žogo za strel pa so pripravili branilcu Sretenoviću, ki je sprožil pravo bombo, a je žoga zletela kakšen meter mimo vrat.

15' - Zadetek je zmedel igralce Olimpije, ki so v naslednjih minutah delovali precej zmedeno in nenevarno. Boljšo igro je v teh minutah pokazal Maribor, a si tudi Štajerci niso uspeli priigrati nobene prave priložnosti za zadetek.

6' – Če je začetek srečanja vlil precej upanja domačim navijačem, pa so nato že v šesti minuti doživeli hladen tuš. Mariborčani so po hitri akciji Ibraimija iztržili udarec iz kota, po katerem je do strela z glavo na bližnji vratnici prišel Velikonja in ljubljanska mreža se je prvič na tekmi zatresla.

3' – Tekmo so bolj odločno začeli domači, ki so že v prvih treh minutah dvakrat prišli do priložnosti, ko bi lahko resneje ogrozili mariborskega vratarja, a je Handanovič po nevarnem predložku iz prostega strela in minuto kasneje še strelu Vršiča ostal nepremagan.