"Vedno sem si želel postati profesionalni nogometaš in že od vsega začetka sem vedel, da bom moral na tej poti, če bom želel uspeti, zelo veliko žrtvovati."

Argentinski nogometni virtuoz, ki je bil zadnja tri leta proglašen za najboljšega igralca na svetu, je v intervjuju za The Sun odprl svojo dušo in je razkril, kaj vse je moral v mladosti žrtvovati, da je sedaj najboljši. Govoril je o tem, kako je moral zapustiti družino in prijatelje v Argentini in začeti novo življenje v Španiji, kako je raje trdo treniral, kot da bi se družil in zabaval s sovrstniki. Messi sovraži izgubljanje, nogomet pa bi igral tudi brez plačila. Za razliko od njegovih nasprotnikov meni, da še ni dosegel svojega maksimuma.

"Nikoli nisem hodil na zabave, saj sem imel naslednji dan trening"

"Kot majhen otrok sem moral zapustiti svojo družino in prijatelje v Argentini in začeti novo življenje. V Španiji sem zamenjal prijatelje in ljudi okoli sebe. Vse sem zamenjal. A to sem storil za nogomet, da bi uresničil svoje sanje. Zato tudi nikoli nisem hodil na zabave ali še marsikam drugam, kamor so hodili moji vrstniki. Preprosto sem moral zavračati njihova vabila, ker me je naslednji dan vedno čakal trening. In tako je še danes. A to odrekanje ni zaman, saj sem vedno vedel, da mora biti tako. Že od mladih let sem raje povsem predan nogometu," je dejal Messi.

Kot je ugotovil že sam, odrekanja niso bila zaman, saj je Messi danes najboljši na svetu. V zadnjih letih je z Barcelono trikrat osvojil ligo prvakov, dvakrat svetovno klubsko prvenstvo, petkrat je postal španski prvak in še bi lahko naštevali, saj lovorik ob njegovem imenu zares ne manjka. Za nogometaša, ki ima šele 24 let je to zagotovo že ogromen uspeh.


Foto: Reuters

Še bolj neverjeten je Messi, ko gre za individualno statistiko in priznanja. Ob zadnji zmagi Barcelone proti Sevilli je denimo dosegel že 51. zadetek v letošnji sezoni (na 45 tekmah). Dobitnik Zlate žoge zadnjih treh let pa pravi, da še ni dosegel svojega vrhunca kariere in da bo v prihodnje še boljši, to pa lahko upravičeno nažene strah v kosti vsem branilcem boljših evropskih klubov, ki se bodo v prihodnje znašli na njegovi poti.

"Sem še zelo mlad in nisem še niti blizu svojega vrhunca"

"Vsako leto napredujem in dozorevam v še boljšega nogometaša. Imam srečo, da sem začel igrati kot zelo mlad, vedno pa sem imel ob sebi zelo dobre soigralce, ki so mi pomagali pri razvoju. Še vedno mislim, da lahko še precej napredujem in nisem še niti blizu svojega vrhunca. Sem še zelo mlad in se kot igralec še vedno razvijam, nikoli pa se ne bom nehal učiti. Pod Guardiolo sem se največ naučil o taktiki, česar mi je pred tem tudi največ manjkalo. Iz tega vidika gre predvsem za to, da veš, kdaj se v trenutkih, ko tvoja ekipa nima žoge, na igrišču ustaviti in si vzeti trenutek za razmislek."

Ko je na igrišču Messi, je nogomet res videti kot igra, saj Leo enostavno uživa v tem športu. Tudi sam priznava, da je najbolj srečen, ko ima žogo ob svojih nogah, nogomet pa toliko obožuje, da bi ga igral tudi brez plačila.

Ne prenese porazov, nogomet pa bi igral tudi zastonj

"Denar me ne motivira in zaradi njega ne igram bolje. Sem najbolj srečen, ko imam žogo, motivacijo pa mi predstavlja že samo igranje tega športa, ki ga ljubim. Če ne bi bil profesionalec, ki za igranje dobi denar, bi nogomet z veseljem igral zastonj."

Ima pa Messi tudi slabo stran. Ne prenese porazov.

"Sem zelo tekmovalen in počutim se zelo slabo, ko izgubim tekmo. To je precej očitno, saj sem po porazih zelo nerazpoložen za druženje in takrat ne želim govoriti z nikomer. Zaprem se vase in v mislih grem ponovno čez tekmo ter pomislim, kaj je šlo narobe in kaj sem sam storil slabo, da nismo zmagali. Včasih je to lahko zelo mučno. Ravno zato na vseh tekmah igram enako. Ni važno, če je le prijateljsko srečanje ali pa finale, igral bom enako. Vedno želim dati vse od sebe in omogočiti ekipi, sebi in navijačem, da zmagamo. Drugače ne znam igrati - ni važno kje ali kdaj, vedno želim zmagati!"