Apoelov uspeh pa ima še nekoliko večjo vrednost, saj je danes podoben uspeh za manjše klube veliko težje doseči kot pred 15 leti, ker je v najmočnejših evropskih ligah precej klubov, ki so ob veliki finančni moči zmožni poseči po lovorikah in nogometne velesile v ligi prvakov nastopajo s po štirimi močnimi predstavniki.

Od leta 2000 naprej se je v ligi prvakov pojavil zanimiv trend, saj se je vsako sezono v četrtfinale uvrstila natančno ena ekipa, ki ne prihaja iz ene od petih najmočnejših evropskih lig. Trikrat je to uspelo Portu, dvakrat PSV-ju, po enkrat pa so se tam znašli Šahtjor, CSKA, Fenerbahče, Benfica, Ajax, Panathinaikos in Galatasaray. Letos bo četrtfinale znova bolj barvit, saj sta se tja že uvrstila Benfica in Apoel, brez možnosti pa ni niti švicarski Basel, ki bo proti neprepričljivemu Bayernu branil domačo zmago z 1:0.

Apoel bo prvi četrtfinalist v zgodovini tekmovanja, ki se je tja uvrstil preko kvalifikacij, saj so morali Ciprčani prestati tri kroge kvalifikacijskih dvobojev (proti Skenderbeu Korce, Slovanu Bratislava in Wisli Krakov), preden so se znašli v skupinskem delu. Tam so v izjemno težki in izenačeni skupini osvojili prvo mesto pred Zenitom, Portom in Šahtjorjem, kar jim je v osmini finala prineslo dvoboj z Lyonom, ki so ga sinoči izločili po enajstmetrovkah.

“To je najpomembnejši trenutek v klubski zgodovini in največji dan ciprskega nogometa. Nismo verjeli, da se lahko prebijemo celo v četrtfinale, a s temi igralci, ki kar pokajo od samozavesti, in z odlično podporo fantastičnih navijačev je vse mogoče,“ je po včerajšnji tekmi dejal tvorec uspehov srbski trener Ivan Jovanović.

Neverjetni rezultati kluba iz Nikozije pa so močno dvignili tudi vrednost ciprskega nogometa, saj se je po zaslugi Apoela Ciper na evropski lestvici klubskih koeficientov pomaknil že povsem blizu 15. mestu, ki prinaša dve mesti v ligi prvakov, za njim pa na 16. mestu trenutno zaostajajo manj kot točko.

Tudi "delnice" Apoela so se dvignile v nebesa, saj so bili pred začetkom sezone aktualni ciprski prvaki s koeficientom 13,2 okoli 120. mesta, po 14 letošnjih tekmah pa s 33,6 točkami zasedajo 62. mesto med vsemi evropskimi klubi. To v prevodu pomeni, da bodo Ciprčani vsaj naslednja štiri leta nosilci v kvalifikacijah evropskih tekmovanj. V žrebu evropske lige bi se trenutno znašli v drugem bobnu, v žrebu lige prvakov pa v tretjem, kjer so bili letos denimo Zenit, Ajax in Manchester City.