S takšno potezo bodo pri Fifi zadovoljili predvsem velike in bogate klube, ki se pritožujejo, da imajo njihovi zvezdniki preveč reprezentančnih obveznosti, ki niso povezane s kvalifikacijskimi tekmami ali nastopi na velikih tekmovanjih.

Klubi morajo svoje igralce pustiti na reprezentančne tekme, ki so v skladu s koledarjem Fife. Zato so se v zadnjih letih veliko pritoževali zaradi po njihovem mnenju prevelikega števila prijateljskih tekem, saj naj bi te prispevale k večjemu tveganju za poškodbe.

Fifa je danes predstavila predlog mednarodnega koledarja v letih 2015 - 2018. V njem so predlagani dvodnevni reprezentančni termini vsak marec, september, oktober in november, junija pa samo na liha leta. V koledarju ni posebej določenih terminov za prijateljske tekme, reprezentance, ki jih bodo želel igrati, pa jih bodo morale spraviti v te predvidene okvire.

Fifa je doslej sicer odklanjala pobude Uefe in klubov za zmanjšanje števila reprezentančnih tekem. Zaradi tega danes na sestanku v Švici tudi ni bilo nekaterih vodilnih predstavnikov evropske zveze in združenja evropskih klubov (ECA), ki mu načeluje predsednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

Predlagani koledar bo moral potrditi še izvršni odbor Fife na zasedanju konec meseca v Zürichu.