"Kar se tiče priprav, vse poteka tako, kot smo si želeli. Na žalost so se pojavile težave igralskega kadra in s tem so povezane tudi taktične zamisli, ki smo jih pripravljali za to tekmo. Kot veste, je Matavž prišel na zbor s poškodbo, ki jo še vedno rešujemo, ponoči pa je zbolel še Ljubijankić, ki ima težave z bruhanjem in drisko. Skupaj z zdravniško službo se trudimo, da bi bila oba na voljo, kar pa bo zelo težko," je na novinarski konferenci v Portorožu uvodoma pojasnil Stojanović.

Selektor se je zaradi stanja igralskega kadra - nekateri so še v fazi priprav na spomladanski del sezone, nekateri so se šele vrnili z "dopusta", nekateri so "načeti" in podobno - odločil le za dva treninga pred tekmo s Škoti. "Gotovo sta dva treninga premalo za to, da bi lahko kaj več postorili na pripravi, na taktiki. Zdaj je položaj še toliko bolj otežen, saj sta dva igralca, ki sta bila načrtovana za tekmo, zunaj pogona. Danes imamo še en trening, že ves dan razmišljamo, kako naj pristopimo k temu. Določene ideje že imamo, upamo pa, da nam bo uspelo vse realizirati in da ne bo novih težav," pravi Stojanović.

Ta mora po izpadu Matavža in Ljubijankića poskrbeti tudi za druge vidike igre. "Na drugih pozicijah je še vedno nekaj odprtih vprašanj. Z izpadom Ljubijankića in Matavža je treba razmišljati tudi o defenzivnem skoku. Tako da je treba v igro postaviti nogometaše, ki bodo v tej fazi igre dovolj konkretni in ki lahko oddelajo vse naloge tako v napadu kot v obrambi," še pravi slovenski selektor.

V Portorožu potrdili ugibanja: Slovenci odslej tudi v modrih dresih

Kapetan reprezentance Samir Handanović pa se je ozrl na igro sredinih tekmecev in ugotovil, da velikih presenečenj ni pričakovati. "Danes zjutraj smo pogledali igro Škotov. Ni nekih velikih novosti. Igrajo, kot igrajo ekipe s severa Evrope, to je igra na 'drugo žogo', prekinitve in mislim, da je to glavna stvar za to tekmo, ki nam lahko pomaga v kvalifikacijah, saj podobno igro gojijo tudi Norvežani in Islandci," meni "Sarma", ki se zaveda tudi slabih izkušenj z dosedanjih tekem z ekipami z evropskega severa.

"Sam sem bil prisoten tudi že na teh tekmah, tako z Norvežani kot tudi s Škoti. S severnimi reprezentancami nimamo pozitivnih izidov, toda izkušnje nam povejo to, da smo bili vedno slabši v že omenjeni 'drugi žogi', vedno nam je manjkala določena agresivnost. Se pa spomnim dvoboja s Škotsko pod vodstvom Branka Oblaka, ko smo igrali eno boljših tekem proti Škotski, ki se je končala z 0:0. Torej, po moje je odločilna 'druga žoga', tista, ki pade po visoki podaji. V tem so oni zelo dobri, mi pa moramo tu napredovati, tu smo malo slabši," še meni Handanović.

Tako kot Slovenci tudi Škoti ne bodo nastopili v najmočnejši postavi, med drugimi bodo manjkali Scott Brown, Phil Bardsley in Matt Phillips. "Resda tudi pri njih ne bodo igrali nekateri igralci, ki so pomembni za njih, ampak tudi pri njih tako pri nas večina igra v najboljših ligah. Zato, kar se tega tiče, ti sploh ni treba poznati imen. Točno veš, kaj lahko od njih pričakuješ. Kar je pomembno, je to, da smo mi pravi, da vemo, kje nas lahko presenetijo in to skušamo preprečiti," pa je povedal Valter Birsa.