Črne zvezde iz Gane tudi letos ne bodo uresničile tako želenega cilja in osvojile naslova afriškega prvaka. Kljub imenom, ki so jih pred turnirjem ob Slonokoščeni obali postavljali v vlogo favorita za končno zmago, bodo lahko Ganci igrali "le" za tretje mesto (v soboto proti poražencu dvoboja med Slonokoščeno obalo in Malijem).

Prvi polčas je bil večinoma v domeni Gane, ki je imela tudi dve lepi priložnosti. Že v osmi minuti je imela na voljo enajstmetrovko, ki pa jo je Asamoah Gyan slabo izvedel, tako da jo je Kennedy Mweene brez večjih težav obranil, v 32. minuti pa je Jordan Ayew z desetih metrov zgrešil z volejem. Le minuto pozneje so svojo najlepšo priložnost zapravili Zambijci, saj je Christopher Katongo z manj kot desetih metrov žogo poslal mimo leve vratnice.

Tudi v drugem polčasu so imeli Ganci pobudo, imeli igro v svojih nogah, si priigrali nekaj priložnosti, ki pa so ostale neizkoriščene. Šok so doživeli v 78. minuti, ko je Emmanuel Mayuka z roba kazenskega prostora z zavitim strelom zadel desni spodnji kot. Za nameček je v 83. minuti Derek Boateng dobil drugi rumen karton. Ganci so kljub igralcu manj pritiskali tudi v zadnjih minutah, a jim do izenačenja ni uspelo.

Zambija je z uvrstitvijo v finale izenačila svoj najboljši dosežek na prvenstvih Afrike, to ji je uspelo že v letih 1974 in 1994.