"O vsaki posamezni točki z našega seznama smo se pripravljeni pogajati z nogometno zvezo, vendar pa s strani zveze ni bilo prav nikakršnega odziva, dialoga ali zbližanja stališč. Zato smo ji podelili rdeči karton," je na današnji novinarski konferenci v Domu sindikatov v Ljubljani poudaril predsednik Spins Dejan Stefanović.

Sindikat od nogometne zveze med drugim terja ustanovitev neodvisne arbitraže, imenovanje predstavnika sindikata v komisijo za predpise NZS, uveljavitev sprememb pravilnika o statusu igralcev v smeri odprave odškodnin za prestope amaterskih igralcev ter vzpostavitev jamstvenega sklada. Slednji bi zaščitil prejemke nogometašev prve in druge slovenske nogometne lige v primeru ugasnitve klubov oziroma kadar nogometni klub v celoti ne izpolni obveznosti iz pogodb do igralcev.

"Ker se odnosi z nogometno zvezo niso izboljšali, ne le to, tako slabih odnosov še ni bilo, smo vsem sponzorjem nogometne zveze posredovali dopis in opozorilo glede komercialnega izkoriščanja slovenskih nogometašev. NZS ne bomo dovoljevali uporabe javne podobe igralcev v sponzorskih pojavljanjih niti v katerikoli drugi povezavi, ki bi zvezi prinašala denar," je opozoril predsednik Spins.

Kot je znano, so reprezentanti že pred časom odpovedali sindikatu pooblastilo za zastopanje, zato se Spins v imenu reprezentantov ne bo več pogajal z nogometno zvezo, vendar pa je Spins po besedah Stefanovića še vedno "izključni imetnik vseh pravic za komercialno izkoriščanje osebnosti igralcev". "Neaktivnost nogometne zveze oziroma neupoštevanje pooblastila, ki ga je sindikat imel za pogajanja, slednje je tudi po mojem mnenju pripeljalo do preklica pooblastila, je tudi vplivala na psiho reprezentantov, kar je tudi delno razlog za neuvrstitev Slovenije na evropsko prvenstvo v nogometu," je prepričan Stefanović.

Nogometaši prve slovenske nogometne lige so sodelovali v anonimni anketi o razmerah v prvoligaških klubih, ki se nanašajo na pravočasnost izplačil ter ostale kršitve. Spins je na podlagi njihovih odgovorov sestavil "nogometno lestvico druge vrste". Rdeče kartone so s strani igralcev prejeli vodilni v klubih Mura, CM Celje in Hit Gorica. "Rdeči karton pomeni že znak, da je kršitev tako huda ali pa jih je že toliko, da samo odpravljanje posledic ponavadi več ne zadošča, ampak je potrebno že razmišljati o zamenjavi uprave, da klub ne bi v kratkem času ugasnil. Na žalost se je v preteklosti že večkrat izkazalo, da so bili naši rdeči kartoni predhodnica stečaju in likvidaciji kluba," meni Stefanović.