Če smo vajeni, da nekdanji nogometaši na Otoku v večini radi posedajo po pubih, morda vozijo taksi, nekaj se jih poskusi v trenerski vlogi, spet drugi postanejo televizijski komentatorji, pa je zagotovo redko, da bivši nogometaši zaidejo v cerkvene vode.


Phil Mulryne (desno) in Karel Poborsky v dresu Manchester Uniteda, leta 1997. (Foto: Daily Mail)

A ravno za takšno pot se je odločil nekdanji severnoirski reprezentant Mulryne, ki je z aktivnim igranjem nogometa prenehal leta 2008. Kariero je začel pri Unitedu, za katerega pa ni odigral veliko tekem. Zato je leta 1999 prestopil k Norwichu, kjer je preživel šest sezon, zadnji dve leti pa je bil član Cardiff Cityja, Leyton Orienta in King's Lynna, a se tudi tu zaradi poškodb ni prevečkrat pojavil na igrišču, zato ni čudno, da je pri 30 letih ugotovil, da nogomet zanj ni prava izbira. A kar je sledilo, je presenetilo večino.

“Žal je imel Phil proti koncu kariere precej težav s poškodbami in se je zato odločil, da preneha z igranjem in se vrne v rodni Belfast, kjer bo premislil, kaj bo počel v nadaljevanju življenja. Na moje veliko začudenje, in verjetno začudenje večine nogometašev, se je odločil, da se izuči za katoliškega duhovnika! Bil sem sicer v dokaj rednem stiku z njim in sem vedel, da je povsem spremenil način življenja, ter se precej ukvarjal s humanitarnimi dejavnostmi, a vseeno sem bil zelo šokiran, ko mi je povedal, da čuti, da je takšno njegovo poslanstvo,“ je na svojem blogu zapisal Mulyrnov nekdanji soigralec pri Norwichu Paul McVeigh.

“Prepričan sem, da to ni le kakšna njegova 'trenutna muha', saj se je resno podal na to pot, pred njim pa je šest let šolanja - dve leti filozofije in štiri leta teologije. Ko sem ga nedavno obiskal v Rimu, sem videl, da je s svojim trenutnim življenjem zelo zadovoljen,“ je še zapisal McVeigh.


Phil Mulryne (Foto:bigredbench.blogspot.com)