Afriško prvenstvo oziroma afriški pokal narodov vsaki dve leti jezi evropske klube, ki se morajo za nekaj tednov odreči svojim afriškim reprezentantom, in navdušuje svet z barvitimi navijači, ki nase navlečejo vse mogoče navijaške rekvizite, in še vedno precej "naivnim" nogometom, ki pa je všečen za gledalce in ponuja pravšnji oder za dokazovanje. Ne nazadnje bodo prvenstvo budno spremljali številni ogledniki evropskih klubov, ki so v preteklosti že imeli kaj videti. Afrika je namreč svetu že dala številne odlične nogometaše.

Tokrat se bo cvet afriškega nogometa, ki ga bo zastopalo 16 reprezentanc, predstavil v Librevillu (stadion Stade d'Angondje, kapaciteta 40.000) in Francevillu (stadion Stade de Franceville, 35.000) v Gabonu ter v Bati (stadion Estadio de Bata, 35.700) in Malabu (stadion Nuevo Estadio de Malabo, 15.250) v Ekvatorialni Gvineji.

V skupini A bodo igrale Ekvatorialna Gvineja, Libija, Senegal in Zambija. Gostiteljica bo svoje upe polagala v brazilskega vratarja Danila, glavni igralec Libije je vezist Brage Djamal Mahamat, Mohamed Mounir, ki igra za srbsko Jagodino, pa pravi, da je že nastop na prvenstvu velik uspeh po pretresih, ki jih je doživela njegova domovina. Senegal z močno napadalno linijo, ki jo sestavljajo Demba Ba, Papiss Demba Cisse in Moussa Sow, ter Zambija sta favorita skupine.

Skupino B sestavljajo Slonokoščena obala, Sudan, Burkina Faso in Angola. Prvi favoriti skupine so nedvomno "sloni", ki imajo v svojih vrstah številne odlične nogometaše na čelu z Yayo Tourejem, Cheikhom Tiotejem, Drogbajem, Salomonom Kaloujem, Seydoujem Doumbio, Gervinhom ... Preostale tri ekipe, Sudan, Burkina Faso in Angola, se bodo merile za drugo mesto v skupini, s tem da Sudan velja za najšibkejšega. Bakary Kone bo eden glavnih upov pri Burkini Faso, Djalma in Mateus pa sta najnevarnejša igralca Angole.

Gabon, Niger, Maroko in Tunizija sestavljajo skupino C. Obe severnoafriški državi sta favoritinji za prvi dve mesti. Maročani imajo kar močno postavo, v kateri so tudi že uveljavljeni Marouane Chamakh, Adel Taarabt in Mehdi Benatia, kronska dragulja Tunizije pa sta Karim Haggui in Issam Jemaa. Gabon bo skušal presenetiti z napadalnim parom Pierre-Emerick Aubameyang in Eric Mouloungui, Daniel Cousin pa je "dodatna opcija". Glavni nogometaš Nigra je Seidou Idrissa.

V skupini D pa so Gana, Bocvana, Mali in Gvineja. Gana je izrazit favorit, Jordan Ayew, Asamoah Gyan, Andre Ayew, Kwadwo Asamoah, Emmanuel Badu, Sulley Muntari, Isaac Vorsah so le nekateri igralci, ki bi morali prinesti uspeh "črnim zvezdam". Mali s kapetanom Seydoujem Keitajem in soigralci bo po napovedih strokovnjakov z Gvinejo bil boj za drugo mesto. Bocvana je v tej konkurenci "outsider".

Skupinski del bo potekal do 1. februarja. Najboljši moštvi iz vsake skupine se bosta prebili v četrtfinale (4. in 5. februar), polfinala bosta 8. februarja, tekma za tretje mesto 11. februarja, finale pa dan pozneje v Librevillu. Na stavnicah za končni naslov najbolje kotirajo Slonokoščena obala, Gana, Senegal, Maroko, Tunizija in Mali.

Maskota prvenstva je gorila Gaguie, uradna žoga, ki jo je "prispeval" Adidas, pa se imenuje Comoequa po reki Como, ki teče skozi obe državi gostiteljici, in ekvatorju.