Usoda je hotela, da sta se morda trenutno najboljši moštvi v Angliji srečali že v tretjem krogu FA pokala. Glede na vroče medsebojne obračune v zadnjih sezonah se gledalcem tudi danes obeta pravi spektakel, napetost pred obračunom pa je z bahavo izjavo nekoliko dvignil še trener Cityja Roberto Mancini.

"Vem, da je ljudem v Unitedu danes težko priznati, da so zgolj drugi v mestu. No, na srečo mojih igralcev in naših navijačev lahko rečemo, da smo v tem trenutku mi najboljši. Seveda, res smo relativno nov klub v vrhu angleškega nogometa in se nimamo pravice primerjati z zgodovino Uniteda. Oni so osvojili že nešteto lovorik. A danes gre ponovno za mestni derbi in vse te lovorike se pozabijo, ostane le velika borba na travniku," je pred obračunom z velikim tekmecem optimistično razlagal Mancini, ki danes poleg poškodovanega Maria Balotellija in kaznovanega Garetha Barryja verjetno ne bo mogel računati niti na brata Toure, ki morata v Abu Dabi na priprave reprezentance Slonokoščene obale pred Afriškim pokalom.

Zanimivo bo videti, ali bo Mancini ostal tako glasen tudi po tekmi. Njegov današnji nasprotnik Alex Ferguson je denimo pred dnevi ubral precej bolj previdno "taktiko govorjenja" pred derbijem, ko je svaril oboževalce rdečih vragov, da morajo začeti City jemati zelo resno. Tudi Ferguson ima pred tekmo nekaj težav s poškodbami, saj ne bo mogel računati na Nemanjo Vidića, Chrisa Smallinga in Darrena Fletcherja, ga je pa zagotovo razveseljila novica, da se je po vsega nekaj mesecih nogometnega pokoja naveličal Paul Scholes, ki je ponovno postal član rdečih vragov, po poročanju nekaterih medijev pa bo nekdanji angleški reprezentant že danes v kadru za tekmo proti Cityju.

City in United se bosta danes v angleških pokalih pomerila že tretjo sezono zapored. Leta 2010 je United slavil po dveh tekmah v polfinalu ligaškega pokala, lani pa je City mestne tekmece premagal v polfinalu FA pokala, kjer je na koncu osvojil tudi svojo prvo lovoriko po 35 letih.