Če bo leto 2010 po zaslugi uvrstitve Slovenije na mundial v Južnoafriški republiki navijačem v spominu ostal za večno, bodo predstave naše reprezentance v zadnjih 12 mesecih verjetno hitro ušle v pozabo. Izbrana vrsta je v letošnjem letu odigrala osem srečanj, na katerih je zabeležila tri zmage, štiri poraze, dvakrat pa je z nasprotnikom remizirala.

Neuspešne kvalifikacije: 14 točk je bilo premalo

Slovenska reprezentanca je letos odigrala šest kvalifikacijskih tekem, na katerih je osvojila sedem točk, kar pa je bilo veliko premalo za tako želeno drugo mesto in dodatne kvalifikacije. Varovanci Matjaža Keka so v skupini C tako s 14 osvojenimi točkami končali šele na četrtem mestu za Italijo, Estonijo in Srbijo.

Verjetno bi danes pisali povsem drugače, če Slovenija dragocenih točk ne bi izgubila na ključnih tekmah marca proti Severni Irski (0:0) in septembra, ko je bila z 2:1 v Ljubljani od njih boljša Estonija. Nogometaši z Baltika so tudi sicer prijetno presenetili, saj so si s srčno igro priigrali dodatne kvalifikacije, kjer pa so nato morali premoč priznati Ircem.

Na čelu izbrane vrste zavel svež veter

Matjaž Kek je kvalifikacije morda res zaključil z odmevno in sploh prvo zmago proti Srbom, a cilj- uvrstitev na evropsko prvenstvo- ni bil izpolnjen. Navkljub relativno visoki podpori, ki jo je Mariborčan užival med navijači, so pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) ocenili, da je čas, da v članski reprezentanci zaveje svež veter.

Kek, ki je izbrano vrsto vodil od leta 2007, je bil tako razrešen, njegovo mesto pa je konec oktobra zasedel Slaviša Stojanović. Strateg, ki je z Domžalami osvojil dva naslova slovenskega prvaka, je bil na mesto selektorja pripeljan z le enim namenom- Slovenijo popeljati na svetovno prvenstvo v Braziliji.


Slaviša Stojanović (Foto: Bojan Velikonja)

Svoj debi na klopi Slovenije je že opravil in sicer proti ZDA. Srečanje v zamegljenih Stožicah je s 3:2 pripadel Američanom, a atraktivna in napadalna igra, ki jo je slovenska ekipa, okrepljena z nekaj povratniki kot tudi novinci, prikazala, je vsekakor dober obet za prihodnje leto, ko se znova pričenja kvalifikacijski ciklus. Ob tem velja še spomniti, da sta srečanje izpustila kapetan Robert Koren in napadalec Milivoje Novaković, njuna reprezentančna prihodnost pa zaenkrat ostaja neznanka.

Izogibanje sedmi sili

Pestremu dogajanju pa nismo bili priča le na nogometnem igrišču, zanimivo je bilo tudi ob njem. V zadnjih letih uspehov vajeni reprezentanti, so po slabih predstavah pristali pod drobnogledom sedme sile, ki je po bolečem domačem porazu proti Estoniji ostala celo brez izjav igralcev. Ti so jo namesto v mešano cono popihali v VIP prostor in bili naslednji dan s strani javnosti upravičeno deležni hudih kritik.

Te jim več kot očitno niso prišle do živega niti pet dni kasneje po porazu v Firencah proti Italiji, saj so se znova odločili zaviti v molk. V mešano cono so, kot velevajo pravila Evropske nogometne zveze (Uefa), prišli le Jasmin Handanović, Marko Šuler, Zlatko Dedić in še peščica rezervistov, medtem ko nosilcev igre, med njimi tudi kapetana Roberta Korena, spet ni bilo na spregled.

Bojkot združenih slovenskih navijačev

Če so se septembra najboljši slovenski žogobrci odločili bojkotirati novinarje, so se za enako potezo odločili njihovi navijači. Reprezentanca je tako na zadnji kvalifikacijski tekmi ostala brez podpore združenih slovenskih navijačev, ki so se za takšno potezo odločili predvsem zaradi neprimernega odnosa NZS-ja in reprezentantov do navijačev, zmotila pa jih je tudi visoka cena vstopnic za tekmo proti nekdanji bratski republiki.


(Foto: Bojan Velikonja)

"Določene stvari v reprezentanci ostajajo nerazčiščene. Ljudje, ki sicer niso zaposleni na NZS, a spremljajo ekipo na vsakem koraku, opozarjajo na obnašanje igralcev. Zadeve so prišle tako daleč, da bomo sedaj mi tisti, ki bomo molčali in mirno spremljali tekmo,“ je odločitev komentiral predsednik navijaškega kluba Aleš Kaučič.

Simiča zamenjal visokoleteči Čeferin

Po novembrskem odstopu Ivana Simiča je NZS v leto 2011 vstopila brez prvega moža. Častna funkcija je bila tako februarja letos na Brdu pri Kranju pričakovano dodeljena odvetniku Aleksandru Čeferinu, ki je bil po odstopu od kandidature Tugomirja Frajmana sploh edini kandidat za predsedniški stolček.


Aleksander Čeferin (Foto: Matej Povše)

Čeferin je kot ključne točke svojega programa navedel temeljito ukvarjanje s klubskim nogometom,ureditev odnosov v reprezentanci, kot pomemben element pa je poudaril tudi delo z mladimi. Priznani odvetnik kljub pomanjkanju izkušenj v nogometu visokih ciljev ne skriva, saj od reprezentance ne pričakuje nič manj kot uvrstitev na mundial leta 2014.