Po Barceloni, Milanu, madridskem Realu, Bayernu, Benfici in milanskem Interju so se po današnjih tekmah 5. kroga lige prvakov v osmino finala uvrstili še ciprski Apoel, Arsenal in Bayer Leverkusen.

Tekma, ki je zasenčila vse ta večer, pa čeprav sta se v njej pomerili ekipi, ki sta si že prej zagotovili napredovanje, je bila tista iz skupine H med Milanom in Barcelono. V Lombardiji sta se evropska velikana merila za prestiž in prvo mesto skupine. Uspešnejši so bili Španci in zmagali s 3:2. Katalonci so povedli v 14. minuti po avtogolu Marka van Bommla, pet minut pozneje je iz bližine Robinho zgrešil "nemogoče", v 20. minuti pa je Zlatan Ibrahimović le izenačil.

Leo Messi bi v 23. minuti lahko znova Barci (ki je med drugim igrala brez Andresa Inieste) priigral vodstvo, vendar je z nekaj metrov žogo poslal v prečko. Zato pa je Argentinec zadel v 31. minuti, ko je v drugem poskusu zadel z bele točke. V 54. minuti je Kevin Prince Boateng izenačil, potem ko je mojstrsko s peto prišel do strela, toda le devet minut pozneje je Barca spet povedla po izvrstni podaji Messija in zadetku Xavija. Priložnosti je bilo do konca na obeh straneh še veliko, vendar pa se mreža ni več zatresla.

Povsem v ozadju zanimanja te skupine je bil obračun Bateja Borisova in Viktorie Plzna, ki se je končal z 1:0 v korist Viktorie. S tem so Čehi - zanje je zadel Marek Bakoš (42.) - ostali v igri za tretje mesto, ki vodi v evropsko ligo.

V skupini E sta za derbi poskrbela Bayer Leverkusen in Chelsea, slavili so Nemci z 2:1. Pri Londončanih je bil uspešen Didier Drogba (48.), pri Bayerju pa Eren Derdiyok (73.) in Manuel Friedrich, ki je v sodniškem dodatku zadel za zmago in napredovanje svoje ekipe. Valencia je na drugi tekmi skupine gostila Genk in zmagala kar s 7:0. Za Špance, ki so tako kot Chelsea ostali v igri za napredovanje, so zadeli Jonas (10.), Roberto Soldado (13., 35., 39.), Pablo Hernandez (68.), Aritz Aduriz (70.) in Tino Costa (81.).

V ospredju skupine F je bil obračun Arsenala in Borussie Dortmund, ki ga je dobil prvi z 2:1. Robin van Persie je Londončane z glavo povedel v vodstvo v 49. minuti, isti igralec pa je zmago topničarjev, ki so si tako zagotovili osmino finala, potrdil v 86. minuti. Šindži Kagava je v sodniškem dodatku zabil častni zadetek za Borussio. Na drugi tekmi je Marseille izgubil proti Olympiakosu iz Pireja z 0:1. Grkom je zmago prinesel Giannis Fetfadzidis v 82. minuti.

Ciprski Apoel pa je tudi po petem krogu še naprej na vrhu skupine G in si je kot prvo moštvo v zgodovini tega otoka zagotovilo nastop v izločilnem delu lige prvakov. Apoel je danes gostoval v Sankt Peterburgu pri Zenitu in igral 0:0. To pomeni, da ima ciprsko moštvo devet, Zenit pa osem točk. Porto, ki je danes igral v Donjecku proti Šahtarju in zmagal z 2:0, jih ima sedem in še ima možnosti za med 16. Gola za Portugalce sta v 79. in 90. minuti zabila Hulk in Razvan Rat, ki je zatresel lastno mrežo.

Na torkovih tekmah so v osmino finala prišli Bayern po zmagi proti Villarrealu (3:1), Inter, ki je igral 1:1 pri Trabzonsporju, in Benfica, ki je na Old Traffordu remizirala z Manchester Unitedom.

Skupina E

Valencia – Racing Genk 7:0 (4:0)
Jonas 10., Soldado 13., 36., 40., Hernandez 68., Aduriz 70., Costa 81.

Bayer Leverkusen – Chelsea 2:1 (0:0)
Derdiyok 73., Friedrich 90.; Drogba 49.

Skupina F

Arsenal – Borussia Dortmund 2:1 (0:0)
van Persie 49., 86.; Kagawa 90.

Marseille – Olympiakos Pirej 0:1 (0:0)
Fetfatzidis 82.

Skupina G

Šahtar Doneck – FC Porto 0:2 (0:0)
Hulk 79., Rat 90./ag

Zenit St. Petersburg – APOEL Nikozija 0:0 (0:0)

Skupina H

BATE Borisov – Viktoria Plzen 0:1 (0:1)
Bakoš 42.

AC Milan – Barcelona 2:3 (1:2)
Ibrahimović 20., Boateng 54.;  van Bommel 14./ag, Messi (11m), Xavi 63.