Švicar, ki je letos dobil še en mandat na čelu krovne nogometne organizacije, ima že brez zadnjega zapleta dovolj težav, saj Fifo v zadnjem času pretresajo škandali in obtožbe o podkupovanjih. Z izjavo o rasizmu - za televizijsko postajo Al Jazeera je pred časom dejal, da rasizma na nogometnih igriščih ni veliko ter da naj se igralci, če so res bili tarče rasističnih opazk, po tekmi preprosto rokujejo s tistimi, ki so jih izrekli - pa je sprožil pravi plaz ogorčenja.

Neil Warnock, trener kluba Queens Park Rangers, je celo predlagal, naj temnopolti igralci bojkotirajo naslednje reprezentančne tekme v znak protesta proti predsedniku Fife. Prav v Angliji so zadnje čase še posebej občutljivi za takšne dogodke, saj preiskujejo dva domnevna primera rasističnih opazk, ki naj bi jih tekmecem izrekla Liverpoolov in Chelseajev nogometaš Luis Suarez in John Terry.

Na zasedanju azijske nogometne zveze v Kuala Lumpurju pa je Blatter povedal, da je tema zanj končana. "Videl sem vse mogoče interpretacije svoje izjave. Opravičil sem se, zame je zadeva končana." V pogovorih po tistem za televizijo je sicer Blatter priznal, da ni izbral najboljših besed ter da je odločno proti vsakršni obliki rasizma v nogometu.