Slovenska izbrana vrsta se z bleščečimi predstavami v letošnjem letu ne more pohvaliti, kar jo je nenazadnje stalo tudi uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Selektorsko službo je tako posledično izgubil Matjaž Kek, v vlogi novega vodje slovenske izbrane vrste pa se je včeraj prvič preizkusil Slaviša Stojanović in s svojimi varovanci proti ZDA izgubil z 2:3.

"Igra Slovenije ni dosegla namena, saj je po tekmi ostalo več vprašanj kot odgovorov. To kar sem na tekmi videl, je bilo veliko slabše, kot je bilo še pred časom. Tako v tehničnem kot taktičnem smislu. Je pa tudi res, da je to šele prva tekma, zato verjamem, da bodo ljudje, ki so odgovorni za to, našli rešitev, čeprav to ne bo lahko. Seveda navijam za Slovenijo in želim vsem, ki vodijo reprezentanco uspeh,“ je bil nekoliko kritičen športni direktor slovenskega državnega prvaka.

In medtem ko Slovenija z novim selektorjem začenja novo reprezentančno obdobje, so se sinoči odvijale povratne tekme, ki so določile še zadnje udeležence evropskega prvenstva, ki ga prihodnje leto gostita Ukrajina in Poljska. Mnogi so se po žrebu parov nadejali zanimivih obračunov, a so Češka, Hrvaška, Irska in Portugalska imele relativno lahko nalogo.

"Noben rezultat me ni posebej presenetil. Bosna in Hercegovina ni imela prav veliko možnosti. Eno je želja in volja, spet drugo je realnost. Izkazali so se Hrvati, in vesel sem, da gredo naši sosedi naprej,“ je dejal najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov, ki pa naše južne sosede, kljub trditvam njihovega selektorja Slavena Bilića, da bodo poskušali osvojiti prvenstvo stare celine, ne vidi pri vrhu. "Takšne izjave so potrebne, a je kaj takega nerealno. Verjamem, da je bilo rečeno v evforiji,“ je povedal 40-letnik, ki v tem trenutku glavne favorite za naziv najboljšega v Evropi vidi v Nemcih.

V dodatnih kvalifikacijah so se pomerili tudi Estonci, ki so Slovenijo v skupini C v Stožicah premagali z 2:1, nato pa s skupnim rezultatom kar 5:1 klonili proti Ircem. "To je nogomet. V 180 minutah lahko Maribor premaga Real Madrid, ali pa izgubi proti Pržanu. En gol lahko hitro vse spremeni,“ je visok poraz Estoncev pokomentiral Zahovič, ki se je s Slovenijo pred natanko desetimi leti (14. novembra 2001, op.p.) uvrstil na prvo svetovno prvenstvo.

"Spomini na to so lepi, a trenutno so moje misli usmerjene le v NK Maribor. To je že preteklost, nisem nostalgik. Kar je bilo, je bilo, zdaj je čas za nove zgodbe. Imam nove izzive in cilje, zato se mi to niti ne zdi več pomembno,“ je zaključil eden najboljših slovenskih nogometašev.