Najbolj razburljiv je bil boj v Lizboni, saj sta se Portugalska ter Bosna in Hercegovina na prvi tekmi razšli brez golov. Domači so povedli po prostem strelu zvezdnika Cristiana Ronalda v deseti minuti, a se bosanski nogometaši niso dali. Obupali niso niti po zaostanku z 0:2, še v prvem polčasu je znižal Zvjezdan Misimović z bele točke. Novo vodstvo Portugalske, spet je v 53. minuti zadel Ronaldo, tudi še ni pomenilo dokončne odločitve. Gol upanja je prispeval Emir Spahić. Toda od 55. minute so gostje po drugem rumenem kartonu Senada Lulića igrali le z desetimi, številčno prednost pa so Portugalci le izkoristili in ob koncu tekme s še tremi goli (Postiga 72., 82. ter Luis Pinto Veloso 80.) strli odpor tekmecev in uvrstitev na EP potrdili z visoko zmago.

Povsem drugačno izhodišče so imele Hrvaška, Irska in Češka in vse tri so status favoritov po prvih tekmah tudi potrdile. Hrvaška je v gosteh ponižala Turke s 3:0, Čehi so doma premagali Črnogorce z 2:0, Irci pa so praktično že v Tallinnu, ko so slovenskega tekmeca iz kvalifikacij Estonijo premagali s 4:0, naredili zadnji korak na EP.

Hrvaška je pred domačimi gledalci uvrstitev na Euro proslavila brez golov. Turki so zaradi rumenih kartonov na prvi tekmi igrali nekoliko oslabljeni, kljub temu pa prvi zapretili, saj je Colin Kazim Richards v peti minuti zadel prečko. Toda Hrvaška je nato strnila vrete in prepreč kakršnokoli presenečenje, Luka Modrić in Mario Mandžukić pa bi lahko skupno zmago še začinila s kakšnim zadetkom. Z uspehom so se Hrvati maščevali Turkom za izpad na EP 2008, obenem pa so se še tretjič v tretjem poskusu uvrstili na veliko tekmovanje po dodatnih kvalifikacijah (doslej že na SP 1998 in EP 2004, takrat prek Slovenije).

Irska je na uvrstitev na EP čakala vse od leta 1988 in ga dočakala s prepričljivo skupno zmago v dodatnih kvalifikacijah. Estonija je v Dublin prišla z velikim zaostankom z domače tekme, ki se je še povečal v 32. minuti, saj je Stephen Ward poskrbel za skupnih 5:0, za goste pa je v drugem polčasu poraz le ublažil stari znanec slovenskih igrišč Konstantin Vassiljev, ki je domačega vratarja Shaya Givena premagal s strelom od daleč. Za Irsko je bila uvrstitev na EP 2012 prva na katero od velikih tekmovanj po letu 2002, ko so nastopili na SP.

Češka na povratni tekmi ni blestela, vseeno pa je bila dovolj močna, da je zdržala začetne nalete gostiteljev, ki so se želeli uvrstiti na prvo veliko tekmovanje kot samostojna država. Pri Črnogorcih je v prvem polčasu zapretil Dejan Damjanović, Tomaš Sivok pa je z nerodnim posredovanjem spravil v težave svojega vratarja Petra Čecha, ki pa ni klonil. Damjanović je v drugem polčasu zadel prečko, dve priložnosti pa je zapravil še Mirko Vučinić. Čehe pa je v 81. minuti Petr Jiraček dokončno popeljal na Euro, kar je bila za finaliste EP 1996 že peta zaporedna uvrstitev na prvenstvo stare celine.

Ob današnjih štirih uspešnih ekipah v dodatnih kvalifikacijah ter gostiteljih Poljakih in Ukrajincih so si nastop neposredno v kvalifikacijah že zagotovile Nemčija, Rusija, Italija, Francija, Nizozemska, Grčija, Anglija, Danska, Španija in Švedska.