Slovenija : ZDA - 2:3* (1:3)

Strelci: Matavž 26., 61. ; Buddle 9., Dempsey 41., Altidore 43. (11-m.)

Postavi:

Slovenija: Handanović, Brečko, Cesar, Šuler, Jokić, Matić (Krhin 46.), Bačinović (Lazarević 89.), Kirm (Vršič 70.), Iličić (Birsa 46.), Ljubijankić (Pečnik 80.), Matavž (Dedič 80.)

ZDA: Howard, Cherundulo, Chandler (Williams 82.), Goodson, Bocanegra, Beckerman, Bradley (Rogers 90.), Johnson (Shea 62.), Dempsey, Altidore, Buddle (Edu 77.)

Drugi polčas:

90' - Slovenci so vse do konca tekme kazali veliko željo po izenačenju, a jim žoge ni uspelo še tretjič spraviti za hrbet Howarda. Še najlepša priložnost se je v sodniškem ponudila Birsi, ki je imel na voljo prosti strel z idealne pozicije, dobrih 20 metrov od vrat, a je streljal prek vrat in zmaga je pripadla Američanom.

80' - Stojanović je opravil dvojno menjavo. Zamenjal je najbolj razigrana igralca na današnji tekmi, Ljubijankića in Matavža, ki sta ju zamenjala Dedič in Pečnik. Očitno se je slovenski selektor odločil, da na njegovi prvi tekmi, resda le prijateljski, rezultat ni v ospredjju in bo raje preiskusil čim več taktičnih različic in igralcev.

75' - Slovenci so nadaljevali z napadalno igro in so bili v drugem polčasu precej boljši, medtem ko so se igralci ZDA posvetili le branjenju visoke prednosti iz prvega polčasa. Bo varovancem Slaviše Stojanovića uspelo na njegovem debiju iztržiti vsaj neodločeni izid?

61' - Začetek drugega polčasa je prinesel rahlo premoč Slovenije, ki si je pripravila kar nekaj obetavnih akcij. Najbolj vroče je bilo po petnajstih minutah, ko je po kotu v 60. minuti najprej vratnico zadel Cesar, nato je okvir vrat zadel tudi Matavž, sreča pa se je varovancem Stojanovića vendarle nasmehnila v 61. minuti, ko je po lepo izpeljani akciji Brečka in Ljubijankića Matavž ukanil branilca in z natančnim strelom po tleh še drugič danes premagal Howarda.

46' - Stojanović je ob odmoru v slačilnici pustil Matića in Iličića, ki sta ju zamenjala Krhin in Birsa. Osvežena slovenska vrsta bi že v prvi minuti lahko prišla do znižanja izida, ko so ameriški branilci v svojem kazenskem prostoru nespretno žogo izbili točno na nogo Birsi, ki pa je streljal prek vrat.

Prvi polčas:

43' - Tretji gol za ZDA je dosegel Altidore, ki je bil uspešen z bele točke. Najstrožjo kazen je sodnik dosodil po prekršku nad Johnsonom, ko sta ga s hrbta podrl Brečko.

41' - Američani so prišli do novega vodstva, ko je bil po kotu v kazenskem prostoru Slovenije najvišji Dempsey, ki je z glavo premagal Handanovića.

39' - Po igranju z roko je imela Slovenija prosti strel približno 25 metrov od vrat. Iličić in Brečko sta Američane, ki so pričakovali strel proti vratom, presenetila z uigrano akcijo, po kateri se je branilec Kölna znašel sam pred vrati, a je z desne strani streljal mimo vrat.

28' - Kmalu po zadetku je imela Slovenija novo priložnost. Danes zelo razpoloženi Iličić je sprožil strel z 20 metrov, a je žoga zletela manj kot meter mimo vratnice.

26' - Nadaljevali so se napadi Slovenije, kar je obrodilo sadove v 26. minuti. Po lepi podaji Bačinovića v prazen prostor se je sam pred Howardom ponovno znašel Matavž, ki je brez težav ugnal ameriškega vratarja in poskrbel za izenačenje.

20' – Po zadetku so Slovenci želeli zaigrati bolj podjetno in napadalneje, kar je prineslo dva strela proti vratom ZDA, ko sta Iličić (v 13.) in Matavž (v 19. minuti) ogrela dlani Howarda, ki pa pri obeh posredovanjih ni imel preveč težkega dela. V 20. minuti se je vendarle zatresla tudi gostujoča mreža, a je bil Matavž pred strelom v nedovoljenem položaju.

10' – Sledilo je nekaj minut raztrgane igre, nato pa so gostje prišli do prvega zadetka. 30 metrov od svojih vrat je bil povratnik v reprezentanco Matić nepazljiv in je izgubil žogo, ameriški napadalec Buddle pa se ni dolgo obotavljal in je proti slovenskim vratom sprožil natančen strel, žoga pa se je od vratnice odbila v mrežo nemočnega Handanovića. Le nekaj sekund kasneje bi lahko Američani še povišali vodstvo, a je po lepi podaji z leve strani na srečo Altidore s petih metrov streljal prek vrat.

2' - Tekma v meglenih Stožicah se je pričela živahno. Že v prvi minuti je z roba kazenskega prostora z volejem nevarno poskusil Johnson, a je novi slovenski kapetan Handanović žogo odbil prek vrat. Manj kot minuto kasneje pa se je izjemna priložnosti ponudila tudi Sloveniji. Ljubijankić je pretental “offside zanko“ Američanov in se je sam znašel pred Howardom, a je bil po prejemu žoge precej nespreten, tako da mu je žoga ušla nekoliko preveč na levo stran kazenskega prostora, vrnila pa se je tudi gostujoča obramba, tako da iz zelo obetavne akcije na koncu ni bilo nič.