Guardiola se je v pogovoru za španski AS tokrat izjemno pozitivno izrazil o kolegu na klopi madridskega Reala, portugalskemu strokovnjaku Joseju Mourinhu, ko je dejal, da gre za verjetno najboljšega trenerja na svetu. V pogovoru je bila sicer glavna tema, ali lahko nekdo, ki ni bil profesionalni nogometaš, postane vrhunski trener.

“Igranje vrhunskega nogometa ni nujen pogoj, da lahko kasneje postaneš velik trener. Arrigo Sacchi ni bil igralec, pa je spremenil ta šport, Jose Mourinho (ki prav tako ni imel omembe vredne igralske kariere, saj je odigral manj kot 100 tekem, od igranja pa se je poslovil pri 24 letih, op.p.) pa je verjetno najboljši trener na svetu. V nekih primerih imaš kot trener morda prednost, če si tudi sam igral nogomet, a tudi obratna situacija ima svoje prednosti,“ je dejal Guardiola.

Že nekaj časa v medijih krožijo ugibanja o njegovi prihodnosti in ni malo tistih, ki trdijo, da se njegov čas na klopi Barcelone izteka. Tudi sam je v pogovoru za AS ponovil, da je bolje oditi takrat, ko si na vrhu.

“Med igralsko kariero sem imel pravi občutek, kdaj je čas za odhod in spremembo. To je bilo takrat, ko sem začutil utrujenost. Vem, da bo zelo podobno tudi sedaj, ko sem trener, a hkrati upam, da bom sam pravočasno dojel, kdaj je čas za slovo, kajti trenerji ponavadi zapustijo klub, ko dobijo odpoved zaradi slabih rezultatov. Zaenkrat se lahko še sam odločam o svoji prihodnosti, a vem, da ne bo vedno tako. Trenerji, ki izgubljajo, so pač odpuščeni. Upam, da pri meni ne bo tako,“ je sklenil Guardiola.