Verjetno najzanimivejša tekma bo obračun Portugalske in Bosne in Hercegovine, ekip, ki sta se pomerili že v dodatnih kvalifikacijah za svetovno nogometno prvenstvo 2010, ki ga je gostila Južnoafriška republika. Takrat so bili uspešnejši Portugalci, sedaj pa ima BiH lepo priložnost, da maščuje poraz in si zagotovi vstopnico za turnir na Poljskem in v Ukrajini. BiH je v skupini D s Francijo na koncu zasedla zasedla drugo mesto, prav na zadnji tekmi pa bi si lahko zagotovili celo neposredno uvrstitev na EP, vendar so se v obračunu za vrh lestvice s Francozi razšli z rezultatom 1:1. Portugalci so v skupini H bili sicer najbolj strelsko učinkoviti, vendar so prav tako na zadnji tekmi proti Danski izgubili z 1:2, kar jih je pahnilo v dodatne kvalifikacije.

Estonija, ki je v skupini C presenetljivo iz boja za dodatne kvalifikacije izločila Slovenijo in Srbijo, se bo na zadnji stopnički pred EP pomerila z Irsko. Glede na moč ostalih ekip so lahko v estonskem taboru z žrebom zadovoljni, saj so Irci premagljivi. V primeru uspeha bi si Estonci zagotovili premierni nastop na katerem od velikih nogometnih turnirjev. Irska je na EP nastopila le leta 1988, nazadnje pa so na velikem turnirju nastopili leta 2002 na SP, ko so se uvrstili v izločilne dvoboje.

Črna gora bo svoj prvi nastop na enem od največjih nogometnih turnirjev lovila proti Češki. Kljub slabši strelski formi črnogorskih nogometašev so na koncu uspeli osvojiti drugo mesto, za prvouvrščeno Anglijo pa so zaostali za šest točk. Nekoliko več težav so imeli Čehi, ki so v skupini s svetovnimi in evropskimi prvaki Španci na drugem mestu zbrali kar 11 točk manj. Zanimivo pa bo tudi na tekmi med Turčijo in Hrvaško. Hrvati bodo lovili svoj tretji nastop na EP, nazadnje so leta 2008 uspeli priti do četrtfinala, na SP pa se niso uspeli uvrstiti. Turki so v Avstriji in Švici po zaslugi dobrih predstav igrali v polfinalu, kar je njihov največji uspeh, v četrtfinalu pa so po dramatičnem razpletu in streljanju enajstmetrovk izločili ravno Hrvate.

Na turnir so se poleg Ukrajine in Poljske uvrstile še Nemčija, Rusija, Italija, Francija, Nizozemska, Grčija, Anglija, Danska, Španija in Švedska kot najboljša drugouvrščena ekipa iz devetih kvalifikacijskih skupin.

Na zadnjem EP 2008 v Avstriji in Švici so drugo lovoriko priigrali nogometaši Španije, ki so v finalu z 1:0 ugnali Nemčijo. S tremi osvojenimi lovorikami na EP so na vrhu Nemci.