Največja španska nogometna kluba se bosta četrtič pomerila v ligi prvakov. Napetosti in spornih situacij ni manjkalo, do zdaj pa je bil uspešnejši Real.

1959/1960 (Real Madrid - Barcelona 3:1, Barcelona - Real Madrid 1:3): Ker je bil Real serijski zmagovalec pokala državnih prvakov, je v prvih petih letih tekmovanja v njem igralo še drugo špansko moštvo. Real in Barca sta se v mednarodni konkurenci prvič pomerila v polfinalu sezone 1959/1960, z dvema zmagama s 3:1 pa so v finale napredovali Madridčani, ki so zaradi odlične igre dobili aplavz tudi na stadionu Camp Nou v Barceloni. Takratni trener Kataloncev je bil znameniti Hellenio Herrera, ki je v naslednji sezoni prevzel Inter.

1960/1961 (Real Madrid - Barcelona 2:2, Barcelona - Real Madrid 2:1): Angleški BBC je že v tistih časih spopad španskih rivalov označil za "največjo tekmo vseh časov". Na prvem obračunu osmine finala je Barcelona izenačila v 88. minuti iz enajstmetrovke, čeprav so bili Katalonci v akciji pred tem v prepovedanem položaju, prekršek pa je bil storjen izven kazenskega prostora (sodil je Anglež Arthur Ellis). Precej več polemike je bilo na povratni tekmi v Barceloni, ko je še en angleški sodnik Reginald Leafe razveljavil kar štiri regularne zadetke - enega za Barco in tri za Real. "Vodilni možje Uefe ne želijo več dominacije Reala v 'njihovem' pokalu. Zato so določili angleške sodnike, da so poskrbeli za naš izpad," je bil takrat jezen prvi zvezdnik Reala Alfredo Di Stefano. Barca je s tem kot prva prekinila petletno prevlado Reala v pokalu državnih prvakov, a kasneje izgubila v finalu proti Benfici.

2001/2002 (Barcelona - Real Madrid 0:2, Real Madrid - Barcelona 1:1): Preteklo je veliko let in nekaj desetletij, preden je spet prišlo do el clasica v ligi prvakov. Odločitev je padla že na prvi tekmi v Barceloni, ko so gostitelji ves čas pritiskali, Real pa je zabil dva ključna gola na gostovanju (Zidane, McManaman). Štiri ure pred obračunom v Madridu je le 120 metrov od stadiona Santiago Bernabeu eksplodiral avtomobil. Ob veliki gmotni škodi je bilo 15 ljudi ranjenih.