Od Kopra bi težko pričakovali več. Nedolgo nazaj so odpustili veliko igralcev, predvsem tujcev. Ostali so samo z domačimi nogometaši. Koper ima trenutno verjetno celo najmlajšo ekipo v ligi. Zdaj je v situaciji, da ima izključno slovenske igralce, kar se jim bo prej ali slej obrestovalo v pozitivnem smislu, še posebno, če bodo pri tem vztrajali. Navsezadnje so imeli nekaj sezon nazaj sijajno kadetsko generacijo, ki je bila v slovenski ligi prepričljivo najboljša. Verjamem, da ti fantje niso pozabili igrati nogometa in ko bodo nabrali nekaj prvoligaških izkušenj, znajo biti zelo nevarni.

Nobeno presenečenje ni, da je Olimpija premagala Domžale, saj Ljubljančani letos igrajo presenetljivo dobro in lepo. V Domžalah so do zdaj vse stavili na obrambno taktiko, tako da prejemajo malo golov, a hkrati jih tudi dosežejo zelo malo. Takšna taktika ne more dolgo uspevati. Imam občutek, da bodo Domžale počasi začele padati.

Priznam, da sem bil v preteklosti zelo kritičen do Olimpije. Vsa leta je bila ista zgodba – pred prvenstvom so šli na horuk, kako imajo najperspektivnejšo ekipo, ki bo osvojila naslov, a do letošnje sezone niso bili niti blizu. Zdaj je drugače. Požreti bom moral svoje besede izpred začetka prvenstva, še posebno po tistem remiju s 3:3 v Ljudskem vrtu. Take Olimpije nisem videl leta in leta. Upam, da ne gre za muho enodnevnico, a dobro igra že vso sezono. Pomagal je tudi prihod Milenka Ačimovića, predvsem v komunikaciji med strokovnim štabom in igralci. Mladi fantje se zavedajo, da drugi klubi v ligi niso nič boljši.

Če hočemo močan Maribor, moramo imeti tudi močno Olimpijo. Slovenska liga je po dolgem času nepredvidljiva in zanimiva. Izjemno igrajo tudi Celjani, čeprav so v soboto le remizirali. Nadaljujejo niz nepremaganosti. Iz mojega vidika igrajo najlepši nogomet v Sloveniji, čeprav gre za zelo mlado ekipo. Toda če bo prišla kakšna dobra ponudba, bodo Celjani začeli razprodajati igralce, saj morajo od nečesa živeti.

Zdaj so v Sloveniji štirje klubi, ki se borijo za vrh, kar je dvignilo pozornost in napetost. Več je tudi zanimanja javnosti in agentov, ki spremljajo ligo. Upajmo, da bo o prvaku odločal zadnji krog, čeprav je jasno, da bo na koncu prvi Maribor.

Marinko Galič je nekdanji slovenski reprezentant in nogometaš Maribora.