V Ljudskem vrtu se te dni vse vrti okoli družine Zahović. Zlatko bo športni direktor kluba najmanj še naslednja štiri leta, saj je podaljšal pogodbo do konca sezone 2017/18. Zlatka na tekmi z Olimpijo v soboto ni bilo na klopi Maribora v vlogi predstavnika kluba, a priimek Zahović je bila znova v središču pozornosti. Uradni napovedovalec na stadionu in voditelj tiskovne konference po tekmi sta objavila, da je njegov drobceni 18-letni sin Luka dosegel vodilni gol na derbiju z Olimpijo. Televizijski posnetek je razkril, da je 177 centimetrov visoki in komaj 63 kilogramov težki napadalec žogo v skoku na prvi vratnici le oplazil, za njegovim hrbtom pa je vodja ljubljanskega napada Dejan Djermanović dosegel klasičen avtogol s silovitim strelom z glavo pod prečko. »Pripisali so ga Djermanoviću, a jaz bom prvi gol v prvi ligi zgrabil z obema rokama. Potem ko sem oplazil žogo, nisem videl, kam je šla, šele soigralci so mi povedali, da je odletela v mrežo. Vesel sem, ker sem pomagal pri golu,« je povedal Luka Zahović, ki je bil v središču zanimanja medijev in presenečen, ko je moral zelo dolgo odgovarjati na vprašanja novinarjev.

Lani še navijač na vlaku, letos v prvi enajsterici

Rodil se je na Portugalskem, zato je oče 15. novembra 1995 manjkal na tekmi s Hrvaško v Ljubljani, da je bil ob ženi Jelki v porodnišnici. Prve nogometne korake je naredil v šolah Valencie in Benfice, kjer je bil član nadarjene generacije, ki je letos igrala v finalu lige prvakov za mlade nogometaše in izgubila z Barcelono. Od dvanajstega leta, ko se je družina vrnila v Maribor, po njegovih žilah teče vijolična kri. Je tudi zvest navijač, a ne le doma, ampak tudi na gostovanjih. Prvič v karieri je začel derbi v prvi enajsterici, potem ko se je še pred letom dni na tovrstne tekme v Ljubljano vozil z vlakom kot navijač.

Trenutno je registriran za tri ekipe, mladinsko Maribora ter članski Veržeja v drugi ligi kot posojen igralec na dvojni registraciji in Maribora v prvi ligi. »Popolnoma smo dominirali, hitro dosegli gol, dobro stali v obrambi, izkoriščali veliko prostora in zmagali z lahkoto. S hladno glavo gremo iz tekme v tekmo proti naslovu prvaka. Vesel sem, ker sem del te zgodbe, saj je to najboljši Maribor v vsej njegovi zgodovini,« je bil zgovoren Luka, katerega odgovori so neverjetno zreli za osemnajstletnika, sicer dijaka četrtega letnika gimnazije v Mariboru.

Žoga mu je bil položena v zibelko. Ko se je Zlatko upokojil, je bil Luka star devet let, zato ga ni videl veliko igrati. Večina teh stvari je zanj bolj ali manj pozabljena, a ne skriva ponosa, da je oče legenda slovenskega nogometa. Veliko pomembneje je, kaj bo naredil iz svoje kariere. »Primerjave z očetom so stvar medijev. Sem miren in imam hladno glavo. S tem se ne obremenjujem, ker bi bilo preveliko breme. Eno je doma družina, drugo je posel v Ljudskem vrtu, kjer sem le eden izmed mnogih. Ko sem doma, se z očetom pogovarjava o nogometu, skupaj gledava tekme, jih komentirava, nasvete pa daje meni povsem enake kot vsem drugim igralcem,« je nadaljeval Luka. V preteklosti je že moral poslušati pripombe nevoščljivcev, zato je nehal spremljati medije. »Ko sem bil mlajši, so bili nekateri negativni komentarji. Ne berem več časopisov, ampak le še šolske knjige, da v dveh letih dokončam četrti letnik gimnazije, saj imam tudi na tem področju visoke cilje, potem ko sem imel doslej dokaj visoke ocene. Tudi če bom dosegel 40 golov na sezono pri 18 letih, bo še vedno enako, zato sem se s tem nehal obremenjevati,« je iskreno priznal mladi talent, ki mora izboljšati telesno pripravljenost in okrepiti mišično maso.

Mejač: Pokazali smo, da smo na Slovenskem mi gospodar

Ne glede na skromno kakovost in razliko na lestvici je Olimpija v Mariboru še vedno magnet za gledalce, saj jih je bilo v deževnem večeru 6000. Zmaga na takšni tekmi je vselej prestižna za navijače in klub. Mariborčani so tekmo odigrali točno toliko taktično zrelo in profesionalno, kot je bilo potrebno za tri točke, s katerimi so še korak bližje cilju – dvanajstemu naslovu prvaka.

V oči sta najbolj bodla peš ritem in očitno pomanjkanje hitrosti zaradi odsotnosti Milca, Boharja, Mezga, Mendyja, Vilerja... Kaj pomeni hitrost v nogometu, je demonstriral Aleš Mejač s 40 metrov dolgim prodorom, ki je bila sploh edina hitra akcija na tekmi. Končal se z naletom Zarifovića s telesom na levega bočnega igralca gostiteljev za enajstmetrovko in izključitvijo ljubljanskega štoperja, ki je večji del tekme brez težav krotil Zahovića.

»Lepo se mi je odpiral prostor. Še sam sem bil presenečen, kako sem imel prosto pot, da sem izkoristil hitrost. Enajstmetrovka je bila čista kot solza, zmaga pa rutinirana in zaslužena. V dobrem vzdušju na derbiju smo pokazali, da smo na Slovenskem mi gospodar,« je povedal 31-letni Aleš Mejač. Prepričan je, da Mariborčani ne bodo zapravili prednosti osmih točk pred tekmeci v bitki za prvaka.

Prazna mesta v zapisniku Olimpije

Kako mizerne so razmere v Olimpiji, razkriva pogled na zapisnik, v katerem so bile ob sedmih rezervistih na klopi le tri uradne osebe: trener vratarjev Andrej Kračman kot predstavnik kluba, Darko Karapetrović kot pomočnik, ker nima ustrezne licence PRO, in fizioterapevt, torej brez zdravnika in glavnega trenerja. Nihče v klubu ne zna odgovoriti, kdaj se bo po težavah z diagnozo vrnil nadarjeni napadalec Andraž Šporar, ki je poškodovan od prve tekme v začetku marca z Mariborom v Stožicah. Ljubljančani so se borili, a očitno je bilo pomanjkanje kakovosti, zato so imeli na vsej tekmi le eno priložnost, ki jo je zapravil Vukčević.

»Potem ko smo ves teden dobro trenirali, nas je presekal avtogol. Fantje so glede pristopa in igre naredili vse tako, kot sem zahteval, zato sem ponosen na njih. V glavah so dojeli, da ni dovolj le menjati trenerjev, ampak morajo nekaj narediti tudi na igrišču. Ko bomo popravili še agresivnost, bo vse tako, kot je treba. Cilj do konca sezone je boljša igra, bolj agresivna in gledljiva, uveljavljati mlade igralce in osvojiti kakšno točko več,« je dejal po tekmi Darko Karapetrović, po Andreju Razdrhu in Miloradu Kosanoviću že tretji trener v letošnji sezoni na klopi Olimpije.