Ko se tekma lomi, nimajo igralcev, ki bi lahko odločili. Angleškemu nogometu primanjkuje tehnike in trikov. Niso sposobni igrati na način, kot je v prejšnjih sezonah igrala Barcelona ali lani Bayern, kjer je poudarek na tehniki, po drugi strani pa tudi na taktičnih zamislih in disciplini v fazi odvzemanja žoge. Italijani so pokazali, da so taktično zreli in močni. Angležem ni šlo v prid tropsko podnebje. Po 75. minuti je ritem povsem padel. Zato je tisti, ki je bil v rezultatski prednosti, tekmo z lahkoto pripeljal do konca. Italijani držijo žogo, vendar imajo pravilno razmerje med zadrževanjem žoge in prehodom v napad. Kajti ne smeš držati žoge v nedogled, kot počne Barcelona. S hitrimi prehodi v napad je Italija dodala kvaliteto. Že lani na pokalu konfederacij so pokazali, da so dobri, pragmatični. Mario Balotelli jim vliva zaupanje. Brez takšnega tipa igralca ne moreš imeti dodane vrednosti. Če se Italijani in Brazilci ne srečajo prej, sta to lahko tekmeca v finalu.

Italijane številni podcenjujejo, a so mojstri. To, kar delajo desetletja, je mojstrovina. Bistvo svetovnega prvenstva je, da je najboljši tisti, ki ohrani največ moči za finalni del. V tem so Italijani najmočnejši. Tisti, ki zgubi prvo tekmo, je v težkem položaju, saj prostora za spodrsljaj ni več. Angleži bodo pod pritiskom. Če bodo zdržali, lahko računamo na njih. Toda vprašanje je, ali bodo zdržali, kajti igrali bodo proti Kostariki in Urugvaju, kar ne bo mačji kašelj. Poleg tega se bo Urugvaj reševal.

V angleški ligi so najboljši napadalci tujci, zato imajo v reprezentanci težave. Wayne Rooney igra vse drugo kot na poziciji napadalca, zato ne prihaja v priložnosti. Angleži bodo težko dosegali gole. Če bi Maria Balotellija iz italijanske prestavili v angleško ekipo, bi bil rezultat obrnjen. Podobno kot Hrvaška brez Davorja Šukerja ne bi bila to, kar je bila. V načinu tekmovanja, kot je svetovno prvenstvo, potrebuješ predvsem odličnega vratarja in napadalca. Nogomet temelji na obrambi. Če ne dobiš gola, si vedno nad vodo. Če imaš še nekoga, ki je sposoben zabiti gol, je to to. Tipičen primer, kako je en igralec rešil dvoboj, je tekma med Brazilijo in Hrvaško. Podobno je z Argentino, če Messi zabija, gredo naprej, če ne, so slabi. V takem sistemu tekmovanja je to še posebno pomembno.

Primož Gliha je nogometni trener in nekdanji slovenski reprezentant.