Slovenska košarkarska reprezentanca je doživela prvi poraz v pripravah na svetovno prvenstvo v Španiji. Na turnirju Borislava Stankovića na Kitajskem je morala v prvem krogu priznati premoč B selekciji Rusije, ki je zmagala s 70:67. Priložnost za popravnih izpit bodo imeli varovanci Jureta Zdovca že v petek, ko se bodo ob 10. uri po slovenskem času pomerili z reprezentanco Angole, s katero se bodo srečali tudi v predtekmovalni skupini D na Kanarskih otokih. V soboto jih čaka še Kitajska, v ponedeljek pa tekma za tretje oziroma prvo mesto.

Pol ure katastrofalne igre

Po treh prepričljivih zmagah na turnirju Adecco so Slovenci tokrat nastopili precej pod svojimi zmožnostmi in turnir, na katerem je Slovenija venomer osvojila prvo mesto, začeli s porazom. Del krivde za poraz gre prepisati utrujenosti zaradi časovne razlike in dolge poti na Daljni vzhod.

Vseeno to ne more biti izgovor za 30 minut katastrofalne igre Slovenije, polne izgubljenih žog (20), nenatančnih metov in nezbranosti v obrambi. Pozitivno oceno si je Slovenija zaslužila le v uvodnih petih minutah ter ob koncu tretje in na začetku zadnje četrtine.

Vmes je bila Rusija, ki je na Kitajsko pripotovala brez nosilcev igre, vseskozi v prednosti. V 27. minuti je ta znašala že 17 točk (52:35). Prav tedaj je Slovenija vendarle pokazal pravi obraz. V zgolj petih minutah je ob agresivni obrambi po celem igrišču ter zbrano ter natančno igro v napadu naredila delni izid 14:0 in se približala na 49:52. V 38. minuti je celo povedla (64:63), a nato znova slabo odigrala ključne minute.

Do zmage z metom iz obupa

V zadnjih stotih sekundah sta Uroš Slokar in Zoran Dragić zgrešila vsak po en prosti met, zmago Rusiji pa je šest sekund pred koncem z metom iz obupa prinesel Artem Komolov. Njegov poskus za tri točke je zadel tablo in šel skozi obroč.

Največ točk za Slovenijo, ki je na Kitajsko pripotovala brez Erazma Lorbka in Gorana Dragića, selektor pa je na klopi pustil Alekseja Nikolića in Mateja Krušiča, so dosegli Edo Murić, Jaka Klobučar in Zoran Dragić (po 10).