Moška članska izbrana vrsta bo priprave za nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji, ki bo od 30. avgusta do 14. septembra, začela v sredo, 16. julija, v Zrečah. Zdovc bo šestnajstim košarkarjem priključil še enega ali dva reprezentanta iz ekipe do 20 let, ki nastopa na evropskem prvenstvu. Treningom reprezentance se bo z dovoljenjem selektorja z nekajdnevnim zamikom pridružil še Edo Murić, ki je minulo noč v dresu Atlante Hawks začel nastope v poletni ligi NBA.

Kandidati za reprezentanco se bodo v pripravljalnem obdobju poleg Zreč mudili še v Rogaški Slatini, Kranjski Gori in Ljubljani. Odigrali bodo 14 pripravljalnih tekem, od tega šest na domačih tleh. Prvi izmed preizkusov bo na sporedu že osem dni po začetku priprav, ko bo v Rogaški Slatini v 1. krogu pokala Adecco nasprotnica Kanada. Temu bosta v naslednjih dveh dneh sledili srečanji z Gruzijo (Murska Sobota) ter Ukrajino (Rogaška Slatina).

Za tem bo po prostem dnevu slovenska vrsta odpotovala na Kitajsko, kjer bo tudi letos sodelovala na tradicionalnem Stankovićevem pokalu (31. julij - 4. avgust). Izmed kandidatov za nastop v državnem dresu v Azijo ne bosta odpotovala Goran Dragić in Erazem Lorbek. Dvojec bo ostal v Ljubljani in pod budnim očesom pomočnika selektorja Gašperja Potočnika treniral po posebnem programu, so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije.

Med 16. in 18. avgustom bo slovenske košarkarje čakal turnir v Litvi. V Kaunasu se bodo uvodoma pomerili z Novo Zelandijo, sledili pa bosta še tekmi z Grčijo in gostiteljico Litvo. Tri dni po obračunu z evropskimi podprvaki jih v Areni Stožice čaka nov sklop pripravljalnih tekem. V četrtek, 21. avgusta, se bodo merili z Iranci, dan za tem z Brazilci, v soboto pa znova z Litovci. Za konec se bodo Zdovčevi varovanci tik pred začetkom SP 26. avgusta v Las Palmasu pomerili še z izbrano vrsto ZDA.