Slovenija se je na prizorišču predtekmovanja na svetovnem prvenstvu srečala z najboljšo ekipo na svetu in izgubila s 30 točkami razlike. Poraz je znova razkril največje pomanjkljivosti slovenske reprezentance; nemoč pod obročema ter, kot je dejal selektor Jure Zdovc, ne dovolj zavzeta igra vseh dvanajstih igralcev. Po tekmi je potožil, da nekateri posamezniki niso imeli prave energije. "Ko sem bil še igralec, smo živeli za takšne tekme. Ne razumem igralcev, ki živijo za košarko, nato pa na takšni tekmi pred polnim avditorijem in proti največjim zvezdnikom ne dajo vsega od sebe. Najraje bi kar sem skočil na parket in odigral nekaj minut," je dejal selektor, ki pravi, da ima občutek, da se bo Slovenija z ZDA še enkrat srečala na SP.

Zdovc in G. Dragić pozornost že usmerila proti Avstralcem

Zdovc je dodal, da se na dvoboj z ZDA niso veliko pripravljali, saj jih veliko pomembnejša tekma čaka v soboto ob 17.30 proti Avstraliji: "Že večkrat sem dejal, da bo to verjetno ključna tekma na svetovnem prvenstvu. Prihodnje dni moramo čim bolje izkoristiti, saj imamo še kar nekaj stvari za popraviti. Imamo pa tudi še določena skrita orožja."

Tudi kapetan Goran Dragić, ki sinoči ni imel svojega večera, saj so se soigralci iz lige NBA nanj dobro pripravili in ga onemogočali bolj kot druge slovenske košarkarje, se strinja, da tekma proti ZDA ni bila pravi pokazatelj vrednosti slovenske reprezentance. "Oni so fizično zelo močni. Trener ima na voljo dvanajst enakovrednih igralcev, ki jih menja na 3, 4 minute, tako da lahko ohranja visok ritem igre. Je pa tekma pokazala, da nam primanjkuje višina," pravi Gogi in dodaja: "Zdaj se moramo osredotočiti na Avstralijo. Se skušati čim bolje taktično pripraviti in uspešno začeti svetovno prvenstvo."

Z. Dragić je pokazal, da bi lahko igral v NBA

Najboljši slovenski košarkar na parketu je bil njegov mlajši brat Zoran Dragić. S 16 točkami je dokazal, da njegove želje, da bi se nekoč pridružil starejšemu bratu v ligi NBA, niso nerealne. "So dobra ekipa, a hkrati nič posebnega. Moja želja je, da vsako tekmo igram proti takim igralcem, torej ne, da jih srečam enkrat na vsake toliko, temveč da se jim pridružim v ligi NBA. Toda od sanj ne morem živeti. Trudim se, da vsak dan napredujem in morda tudi jaz dočakam tisti dan," je dejal po tekmi.

Velik aplavz za Slokarja

Poleg bratov Dragić je bilo veliko pozornosti v dvorani Gran Canaria Arena namenjene tudi Urošu Slokarju, ki je v sezoni 2012/13 igral prav na Kanarskih otokih. Ko je napovedovalec pred tekmo predstavljal igralce obeh moštev, je Slokar požel velikanski aplavz. "Nisem mogel ostati ravnodušen, saj so ti ljudje res neverjetni. Očitno so si dobro zapomnili moje bivanje na otoku, ki sicer ni bilo ravno rožnato," je dejal Slokar.

O tekmi z ZDA pa je pristavil: "To bo zagotovo lep spomin za starejša leta, toda zdaj je pred nami svetovno prvenstvo in začeti ga moramo čim bolje. Od srede naprej se začnejo priprave na Avstralijo in ne dvomim, da se bomo nanjo zelo temeljito pripravili."