O reprezentančnem seznamu.

Kot selektor trdno stojim za imeni košarkarjev, ki so na seznamu. Šli smo v nadaljevanje dela Božidarja Maljkovića in še bolj pomladili ekipo. Zahvalil bi se starejšim igralcem, ki so veliko dali za slovensko reprezentanco, še posebej Jaki Lakoviču in Boštjanu Nachbarju. Ne bi razglabljal, zakaj koga ni na seznamu. Večino igralcev bom imel prvič pod svojim okriljem, zato me izredno zanima, ali se bodo sposobni prilagoditi moji filozofiji. Za tiste, ki jih ni, sem ocenil, da se ne morejo.

O odnosu do igralcev.

Kot ste verjetno že seznanjeni, Goran Dragić ne bo potoval na Kitajsko. Morda še kdo ne. Tu bomo rotirali določeno število igralcev in jim na turnirju dali priložnost, da pokažejo, kaj zmorejo. Tako bomo laže dobili sliko. Veliko je še odprtega, tako da imajo vsi enakovredne možnosti, da se prebijejo v ekipo.

O Klemnu Prepeliču.

Klemna sem videl v Turčiji. Ker ni imel sezone, kot bi si vsi želeli, smo ocenili, da lahko v B-reprezentanci ujame pravo formo. To je lahko zanj samo koristno.

O Jaki Klobučarju.

On je eden od polivalentnih igralcev. Lahko igra na več pozicijah. Ni klasični organizator igre, čeprav sem ga že pri Olimpiji porival na to igralno mesto. Letos je morda tudi po sili razmer dobil veliko možnosti, da je organiziral igro. Ima višino in agresivnost, a mu manjka nekaj znanja, da bi bil vrhunski organizator. Toda v kombinacijah z ostalimi igralci nam zagotovo lahko da tisto, kar hočem. Imamo pa zadaj mlada Alekseja Nikolića in Matica Rebca in glede na to, da je na tem igranem mestu luknja, nam ne bo preostalo drugega, kot da jim damo priložnost, da se nam pridružita, ker bosta v prihodnosti hočeš nočeš nosilca reprezentance.

O igri na svetovnem prvenstvu.

Le Alen Omić je klasični center. Igrali bomo hitro, saj imamo mlade in agresivne igralce. Videli smo, da fantje imajo kakovost in so jo pokazali že na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Z gibljivimi centri jim bomo dodali širino in hitrost, da bodo branilci, ki stremijo k prodorom, imeli še več prostora. Tudi moja filozofija je, da imamo centre, ki lahko zadenejo z razdalje.

O pomlajevanju in njegovi trenerski ambicioznosti.

Če ne bi verjel v te fante, se v selektorsko delo ne bi spuščal. Imamo kakovost in agresivnost. Veliko razmišljam o ciljih. V skupini so vse ekipe premagljive. Veliko bo odvisno tudi od tega, kaj se bo dogajalo v skupini C. Gre za sistem na izpadanje, kjer moraš imeti tudi malo sreče. Teoretično lahko mi dobimo vse tekme, pa ZDA eno izgubijo v svoji skupini in se hitro srečamo. Če pa bo vse tako, kot je treba, je cilj, da pridemo med štiri najboljše ekipe. Ko pa si enkrat med štiri... (smeh). Ljudje radi rečejo, da sta na svetovnem prvenstvu prvi dve mesti rezervirani za ZDA in Španijo, a se sam s tem ne strinjam.