Češka ne sodi v sam vrh evropskih reprezentanc. Kljub temu imajo nekaj zelo kakovostnih košarkarjev. Eden teh je Jiri Welsch, ki je igral za Olimpijo in nato v NBA. Pa Jan Vesely, ki se je razvijal na Kodeljevem pri Slovanu. Čeprav imajo nekaj vidnih igralcev, večjih mednarodnih rezultatov še niso dosegli. A tudi oni na evropsko prvenstvo prihajajo z ambicijami. Stavili bodo na karto presenečenja.

Verjamem, da bodo gledalci na vseh tekmah šesti igralec slovenske reprezentance. Pričakovanja so visoka, prav je tako. Treba je iti korak za korakom, tekmo za tekmo. V tem je ključ, kajti ne da se preskočiti prve faze tekmovanja. Pričakovanja morajo biti naravnana po etapah, priložnost pa je res lepa.

Pripravljalne tekme so pokazale mnogo pozitivnih zadev, zlasti v igri v obrambi in protinapadih. Tudi sodelovanje med zunanjimi igralci in centri, zlasti v igrah dva na dva oziroma »pick and roll«, je bilo zelo dobro. Zunanji igralci so uspešno zaposlovali Gašperja Vidmarja pod košem. Vidne so bile tudi kakšne pomanjkljivosti. Opaziti je bilo, da bodo tudi druge reprezentance zelo hitre, zlasti francoska, zato ne bomo najhitrejša ekipa na prvenstvu. V sodobni košarki so pomembni hitrost in protinapadi. Naša reprezentanca je sestavljena na tak način.

S postavljeno obrambo bi Slovenija lahko imela manj težav kot pred dvema letoma v Litvi, ker imamo več igralcev, sposobnih zadeti z razdalje. Pri tem bo pomemben Boštjan Nachbar, ki bo bolj ali manj igral na poziciji štiri. Pa tudi Domen Lorbek, ki bo omogočil, da bomo ob prodornosti imeli možnost napadanja z razdalje. Glede igre po globini verjamem, da bomo kljub temu, da ni Erazma Lorbka, uspeli napadati prek centrov.

Janez Drvarič je nekdanji selektor Slovenije