Čudno ozračje je bilo sinoči v Stožicah. V prvi vrsti zaradi tega, ker je Union Olimpija tekmo drugega kroga evropskega pokala igrala pred praznimi tribunami, nekoliko bolj pa še zaradi odločitve vodstva tekmovanja, ki je kar nekoliko neokusno za glavnega sodnika obračuna določilo Oscarja Perea. Španec je bil namreč eden od delilcev pravice na dvoboju med Ljubljančani in Budivelnikom v lanski sezoni, ki mu je bil namenjen udarec Zorana Predina, a se je še pravočasno umaknil. Perea je sicer svoje delo opravil profesionalno, kot tudi moštvi na parketu. Na koncu je več znanja pokazal ruski Himki, ki ima na voljo nekajkrat dražje moštvo od zmajev.

»Si že preštel vse gledalce?« je bila ena izmed šal med predstavniki sedme sile, ki so bili sinoči poleg obeh ekip in uradnega osebja lahko edini prisotni v Stožicah. Čeprav je cviljenje športne obutve in odmevanje vsake besede nekaj, s čimer se igralci na uradnih obračunih ne srečujejo skoraj nikoli, jih nenavadne okoliščine niso zmedle. Na krilih Hrista Nikolova in Mirze Begića so obračun bolje odprli gostitelji, ki so favoritu evropskega pokala hitro dali vedeti, da ne bodo klonili brez boja. S prikazanim na parketu je bil očitno zadovoljen tudi trener Olimpije Aleš Pipan, ki se ga ni veliko slišalo. Bolj glasen je bil na drugi strani strateg Himkija Rimas Kurtinaitis, ki je nekajkrat okrcal svoje igralce, a jih hkrati tudi bodril.

Dan pred tekmo je Pipan poudaril, da bolj kot se bodo njegovi košarkarji držali načrta, dlje bodo v igri za morebitno presenečenje. To se je tudi uresničilo, saj so bili košarkarji Olimpije še sredi druge četrtine izenačeni z gosti, nato pa je Marko Marinović najkoristnejšemu igralcu finala evrolige Tyresu Riceu s slabšo obrambo ponudil prst, ta pa je zgrabil roko, se razigral in svoje moštvo pred odhodom na glavni odmor popeljal do prve nekoliko bolj občutne prednosti sedmih točk.

V nadaljevanju je Olimpija občutila, kako težko je proti kakovostni zasedbi z izkušenimi igralci ujeti še tako majhen zaostanek. Čeprav so se Ljubljančani borili in na vsak način poskušali priti vsaj do izenačenja, so imeli gostje vedno pripravljen odgovor. Ko so prvič na obračunu ušli na dvomestno prednost desetih točk, je kazalo, da je zmagovalec odločen. Toda zmaji so zbrali moči za še poslednji juriš, se dve minuti pred koncem približali na štiri točke zaostanka in imeli napad za popoln priključek, a je Marinović zgrešil odprt met za tri.

»Ne morem se znebiti občutka, da smo zapravili veliko priložnost za presenečenje. Dobro smo začeli, nato pa imeli slabe trenutke v zaključku prvega polčasa, kjer nam je zaradi menjav padla koncentracija. Naredili smo nekaj osnovnošolskih napak in slabo skakali, kar so gostje izkoristili. Nismo se predali, igrali zavzeto, prišli nekajkrat zelo blizu, a imeli premalo koncentracije. Videli smo, da se lahko v evropskem pokalu z vsakim enakopravno kosamo. Sedaj nas čaka pomembna tekma proti Mega Vizura, nato pa gremo po zmago še na Madžarsko proti Szolnokemu,« po porazu ni bil razočaran trener Olimpije Aleš Pipan, kot tudi ne Mirza Begić, ki je znova prikazal odlično predstavo: »Igrali smo proti močnemu nasprotniku, ki se bo boril za zmago v evropskem pokalu. Po porazu ne moreš biti nikoli zadovoljen, a če pogledamo realno, ima Himki vsak desetkrat večji proračun od Olimpije in je lahko poleti pripeljal Tyresa Ricea, ki je bil najkoristnejši igralec finala evrolige. Poraz s samo tremi točkami zaostanka tako sploh ni katastrofa.«

Ostala izida v skupini D: Zenit – Bešiktaš 86:90 po podaljšku (19:23, 44:45, 57:62, 78:78, Hodge 20; Lofton 32), VEF Riga – Szolnoki Olaj 71:61 (16:9, 42:36, 58:54, Robinson 19; Lorant 14), vrstni red: Himki 2-0, Bešiktaš, Olimpija, Szolnoki in VEF Riga po 1-1, Zenit 0-2.