Prvi je, razumljivo, na dejanje Donalda Sterlinga burno reagiral ravno Magic Johnson, ki je dejal, da na tekmo LA Clippers ne bo več prišel nikoli, dokler bo klub imel trenutnega lastnika. Zanimivo je, da je Sterling v preteklosti Johnsona večkrat povabil k sebi domov in ga poprosil za nasvet, kako naj svoje moštvo pripelje do boljših rezultatov, eden najboljših košarkarjev vseh časov pa je celo dejal, da ga je imel za prijatelja. Poleg nekdanjega zvezdnika Los Angeles Lakers so se na temo nedopustnih rasističnih izjav tako ali drugače oglasili vsi, ki v Združenih državah Amerika kaj veljajo. Celo sam predsednik Barack Obama je z obiska v Singapurju sporočil, da so Sterlingove besede nedopustne in da je to lep primer, kako se ZDA še vedno spopadajo z zapuščino rasistične in suženjske zgodovine.

Najhuje je bilo v zadnjih dneh zagotovo košarkarjem Los Angeles Clippers, ki so povečini temnopolti. Po odličnem rednem delu sezone so bili pripravljeni, da se resno vmešajo v boj za šampionske prstane, a jih je neljubi dogodek vidno prizadel. Tako so pred četrto tekmo prvega kroga končnice proti Golden State Warriors v znamenje protesta ob prihodu na ogrevanje na sredini igrišča slekli ogrevalne majice, tiste s kratkimi rokavi pa obrnili narobe, da se ni videl napis Clippers. Tekmo so pozneje izgubili, po njej pa v en glas zatrjevali, da dogodki na igro niso vplivali, a so jim verjeli le redki.

Podobno gesto so pred obračunom proti Charlotte Bobcats storili tudi košarkarji Miami Heat, medtem ko drugi izražajo solidarnost z nošenjem črnih nogavic na obračunih. »Vsi košarkarji v ligi NBA smo bratje. Borimo se za svoje klube, a moramo hkrati držati skupaj. Ne morem si predstavljati, kaj se plete po glavah igralcem LA Clippers. Kar lahko drugi naredimo, je, da jim stojimo ob strani. V svetu športa in na splošno za ljudi, kot so Donald Sterling, ne bi smelo biti prostora,« je bil jasen in glasen eden največjih športnih zvezdnikov na svetu LeBron James.

Včeraj je težko pričakovano potezo potegnil novopečeni komisar lige NBA Adam Silver. Odločil je, da mora Sterling prodati moštvo, poleg tega pa so mu do smrti prepovedali dostop do tekem lige NBA. To še ni vse. Sterling bo moral namreč tudi globoko seči v žep. Plačati bo moral 2,5 milijona ameriških dolarjev kazni. S to odločitvijo je Silver ugodil željam javnosti, ki je zahtevala najostrejšo kazen. V minulih dnevih je bil Silver že deležen nekaterih kritik, ker Sterlinga ni nemudoma kaznoval, a s kaznijo, ki jo je izrekel včeraj, je javnost zagotovo pomiril.