Posnetek metod, ki se jih je med treningom posluževal Rice, so prvi objavili na ameriški televizijski postaji ESPN. V videu je tako moč videti, kako trener igralce pretepa, odriva, vleče za dres in vanje meče žoge.

Primer je onstran Atlantika kajpak vzbudil val ogorčenja, nasilno dejanje pa je obsodil celo guverner New Jerseyja Chris Christie. »To je žalostno poglavje za univerzo. Popolnoma podpiram odločitev, da se trenerja Ricea odstrani,« je na svojem twitter profilu zapisal guverner.

Univerzi tako ni preostalo drugega, kot da pod hudim pritiskom javnosti in Christieja trenerja odpusti, podobna usoda pa zna sedaj doleteti tudi športnega direktorja Tima Pernettija in predsednika univerze Robert Barchi, ki sta vedela za njegovo početje in ga decembra lani zaradi tega celo oglobila s 75 tisoč dolarji in prepovedjo vodenja ekipe na treh tekmah.

»Na cedilu sem pustil svoje igralce, sodelavce, navijače, univerzo Rutgers in družino, ki se sedaj sramuje svojega očeta. Vsem, ki so verjeli vame, bi rad povedal, da mi je močno žal za bolečino in stisko, ki sem jim jo povzročil,« je v izjavi za javnost dejal 44-letni trener.

Da je Ricevo početje vse prej kot redkost, pa je opozoril ameriški košarkar in hrvaški reprezentant Dontaye Draper. »Bili bi presenečeni, koliko univerzitetnih trenerjev uporablja podobne metode,« je na twitterju zapisal član madridskega Reala.