Slovenija je vsaj na papirju dobila ugodno skupino, račun se Košarkarski zvezi Slovenije ni izšel le pri kraju igranja predtekmovanja, saj bodo morali navijači na dolgo in ne ravno poceni pot na Kanarske otoke. Tekme bodo potekali v dvorani v Las Palmas, ki sprejme nekaj več kot 9000 gledalcev.

"Z žrebom moramo biti zadovoljni. Dobili smo relativno neznane tekmece, vsaj kar se tiče širše javnosti, vendar je to lahko tudi dvorezen meč. Te reprezentance bodo na svetovno prvenstvo prišle povsem neobremenjene in sposobne so premagati kogarkoli. Zato se bomo morali čim bolje pripraviti, da upravičimo status, ki smo si ga ustvarili v preteklih letih. Zagotovo pa bomo morali vsako tekmo igrati 120-odstotno, če bomo želeli zmagovati," je po žrebu povedal selektor Jure Zdovc.

Avanzo zadovoljen z žrebom

Direktor reprezentance Matej Avanzo je prav tako zadovoljen z žrebom, saj se bodo junaki srečali z Litvo, s katero bodo v pripravah odigrali tudi dve prijateljski tekmi. "Čeprav rezultat na svetovnem prvenstvu ni v prvem planu, nam žreb na stežaj odpira možnosti za napredovanje. Brez dvoma v Španijo ne bomo šli na izlet, povsem drugače pa bo z navijači, katerim se obeta nepozabna zabava na Kanarskih otokih, hkrati pa za njih pripravljamo še eno veliko presenečenje, o katerem bomo več spregovorili v naslednjih tednih in mesecih," pravi Avanzo.

Slovenski junaki bodo v prvem delu naskakovali čim višjo uvrstitev v skupini D - v drugi del peljejo prva štiri mesta -, da bi se v izločilnih bojih oziroma osmini finala, ki bodo potekali v Barceloni, izognili najboljšim iz skupine C, v kateri so ZDA, Turčija, Finska, Ukrajina, Nova Zelandija in Dominikanska republika.

Najtežja skupina A

Za Slovenijo bo to tretji zaporedni nastop na svetovnem prvenstvu. Na Japonskem je osvojila dvanajsto mesto, v Turčiji 2010 pa osmo. Od izžrebanih reprezentanc v skupino D se je doslej na SP merila le z Avstralijo; v osmini finala 2010 in zmagala s 87:58.

Avstralija je po kakovosti druga reprezentanca v skupini (na lestvici Fiba zaseda 9. mesto). Prva je Litva, ki je bila poleg Španije, ZDA in Argentine nosilec. Mehika je lani zmagala na okrnjenem prvenstvu Amerik, Angola je afriški prvak, Južna Koreja pa je na azijskem prvenstvu zasedla tretje mesto.

Najtežja skupina je brez dvoma A, v kateri bodo igrale Španija, Srbija, Francija, Brazilija, Egipt in Iran. V skupini B so Filipini, Senegal, Portoriko, Argentina, Grčija ter Hrvaška, v C pa Dominikanska republika, Turčija, ZDA, Finska, Nova Zelandija in Ukrajina.

Žreb za SP v Španiji:

 

Skupina A: Španija, Egipt, Iran, Srbija, Brazilija, Francija.

Skupina B: Argentina, Angola, Filipini, Hrvaška, Portoriko, Grčija.

Skupina C: ZDA, Finska, Nova Zelandija, Ukrajina, Dominikanska republika,Turčija.

Skupina D: Litva, Senegal, Južna Koreja, Slovenija, Mehika, Avstralija.