Vloga favoritov je pred tekmo pripadla Hrvatom, a naši južni sosedi so včeraj pozno zvečer igrali podaljšek proti Sloveniji, kar jim je gotovo pobralo precej moči, medtem ko so se Čehi včeraj sprehodili do zmage proti Gruziji. Neugodna češka vrsta

je tako v prvi polovici tekme nekaj časa tudi vodila, največ s šestimi točkami prednosti, v drugem polčasu pa so ji očitno pošle moči, Hrvati pa so slavili visoko zmago.

Slovenija se bo ob 21. uri pomerila z že odpisano Poljsko, Španci pa so na prvi današnji tekmi visoko premagali Gruzijo (83:59).

Ostale tekme 5. kroga, ki so se začele ob 17.45:

Nemčija - Izrael 80:76

Litva - BiH 72:78

Italija - Švedska 82:79

Nemci so po treh zaporednih porazih le strnili vrste in premagali Izrael, obe ekipi pa sta z današnjo tekmo končali prvenstvo, saj je že znano, da je v skupini A za Francijo in Ukrajino tretje mesto osvojila Belgija, ki se bo v drugi del podala z dvema porazoma.

Jeseniška skupina B je pričakovano ponudila najzanimivejši razplet v prvem delu turnirja. BiH je namreč z 78:72 premagala Litvo, kar pomeni, da so štiri reprezentance v skupini dosegle vsaj tri zmage, kar pa eni od njih ni omogočalo napredovanja. Kratko so potegnili ravno Bosanci, ki bi morali Litovce premagati z razliko vsaj 10 točk, kar pa jim kljub zelo razpoloženemu Teletoviću (31 točk in 7 skokov) ni uspelo, čeprav so vodili že za 16.. Ob Litvi se v Stožice selita tudi Latvija in Srbija, ki se bo ob 21. uri pomerila z odpisano Črno goro.

V Kopru so Italijani za konec prvega dela kljub varčevanju z močni premagali še Švede in ostali edina neporažena reprezentanca na prvenstvu.

Hrvaška – Češka 70:53 (16:17, 16:16, 15:9, 23:11)


Tekmo so bolje začeli Hrvati, ki so ob koncu druge minute povedli s 5:2, v 6. minuti pa so imeli že pet točk prednosti (12:7), ki so jo zadržali do 8. minute (14:9), nato pa so bolje zaigrali tudi Čehi. Do konca prve četrtine so slednji uspeli povsem izničiti svoj zaostanek in po prvih desetih minutah sta bili moštvi izenačeni pri izidu 16:16.


Drugi del igre se je nadaljevala prevlada Čehov in ob koncu 13. minute je bil lahko hrvaški selektor prvič resneje zaskrbljen, saj so se njegovi varovanci znašli v zaostanku šestih točk (19:25). Vendarle se Čehi nato niso uspeli odlepiti od Hrvatov, njihova prednost pa se je do konca prvega polčasa stopila na točko (32:33).


Začetek drugega polčasa je pripadel Hrvatom, ki so v prvi minuti dosegli pet točk in povedli s 37:33, a so se Čehi hitro zbrali in izenačili na 38:38. Sledile so minute enakovredne igre, dokler ni Hrvatom uspel delni izid s 7:0 in v 27. minuti so imeli najvišjo prednost na tekmi (47:40). Sledile so minute raztrgane igre na obeh straneh in do konca tretje četrtine je rezultat spremenil le koš Veselyja. Po treh četrtinah je torej nekoliko bolje kazalo Hrvatom, a tudi Čehi so imeli ob zaostanku le petih točk še solidne možnosti za uspeh.


Hrvati so v zadnji četrtini po trojki Šarića povedli za osem točk, po dveh prostih metih Bogdanovića pa so se v 34. minuti prvič na tekmi znašli v dvoštevilčni prednosti (54:44) in s tem v zelo dobrem položaju za zmago. Čehi so se s košem Houške in trojko Pumprle vrnili v igro (56:51), a jih je hitro umiril Draper, ki je dosegel koš ob prekršku in nato zadel še prosti met. Ko je Šarić zadel še drugo trojko v zadnji četrtini in v 37. minuti povišal na 62:51, so se Čehi znašli pred misijo nemogoče.


V zaključku tekme so Čehi nadaljevali s slabo igro, Hrvati pa so še povečali svojo prednost in na koncu brez nervoze prišli do pomembne zmage (68:51). Pri Hrvaški nihče ni pretirano izstopal, 12 točk je dosegel Tomić, 11 Bogdanović in Šarić, 10 pa sta jih dodala Simon in Zorić. V češki reprezentanci, ki je tokrat povsem odpovedala pri izvajanju prostih metov (5/21 - 23,8%, Vesely 1/10), je 19 točk dosegel Pumprla, Vesely pa je tekmo končal z 11 točkami in prav toliko skoki.