Po odlično organiziranem lanskem evropskem prvenstvu na naših tleh, so slovenski organizatorji štafeto predali Ukrajincem, ki bi morali naslednji Eurobasket gostiti leta 2015, a zaradi zaostrenih političnih razmer v državi, bo Ukrajina verjetno morala organizacijo predati komu drugemu. Pred dnevi je predsednik ukrajinskega organizacijskega odbora že napovedal, da se odpovedujejo organizaciji prvenstva, a so njegove besede naslednji dan demantirali na sedežu ukrajinske košarkarske zveze in tudi pri Fiba Europe. Vseeno pa je jasno, da so možnosti, da bi Ukrajina čez leto in pol res gostila najboljše evropske košarkarje, minimalne.

Ker so ugibanja o odpovedi Ukrajincev aktualna že nekaj časa, je bilo že iz kar nekaj držav moč slišati poročanja, da na tamkajšnjih košarkarskih zvezah resno razmišljajo, da bi se prijavili za kandidaturo, če bo Fiba Europe iskala novega gostitelja evropskega prvenstva. Tako so to javno že razkrili Poljaki in Francozi, ki bi bili oboji prvenstvo pripravljeni gostiti v sodelovanju s še katero od sosednjih držav, zanimanje pa so pokazali tudi Nemci, Italijani, Španci in Srbi. Sedaj so se jim pridružili še Hrvati.

Skansi: Pripravljeni smo, organizacija EP pa bi dala nov zagon hrvaški košarki

Hrvaška vlada je danes izrazila podporo hrvaški košarkarski zvezi (HKS), če bo ta kandidirala za organizacijo Eurobasketa 2015. Pomočnik ministra za šport, nekdanji košarkar Petar Skansi, je za hrvaške medije potrdil, da bo vlada dala garancije in priskočila na pomoč HKS.

»HKS nas je obvestil, da Ukrajina še ni uradno odstopila od organizacije evropskega prvenstva, Fiba pa bo končno odločitev o tem podala maja. A če bo Ukrajina ostala brez organizacije prvenstva, kar je zelo verjetno, je vlada pripravljena podpreti HKS. Smo pripravljeni na to možnost in košarkarski zvezi smo zato že prižgali zeleno luč, da Fibo tudi pisno obvesti, da je Hrvaška pripravljena organizirati Eurobasket leta 2015,« je za index.hr dejal Skansi.

»Imamo primerne dvorane, da lahko gostimo takšno tekmovanje. Plačilo osmih milijonov evrov kotizacije, ki jih mora HKS plačati Fibi, prav tako ne bi smelo predstavljati prevelikega problema. Na ministrstvu za šport smo enotni, da bi organizacija takšnega prvenstva lahko dala tudi nov zagon hrvaški košarki, tudi država pa bi imela od tega ekonomsko korist,« je še dodal Skansi.