Še bolj je bilo nenavadno porodno dogajanje na igriščih prvega dne. Za začetek so »smučarji« iz Finske potolkli ekipo košarkarskih velikanov iz Turčije, potem pa so se nad favoriti znesli še v nekaterih drugih reprezentancah, ki si glede na stanje »na papirju« tega ne bi smeli drzniti. Nemčija je bila boljša od Francije, Latvija od BiH, Italija od Rusije in malo je manjkalo, pa bi še Čehi zagrenili življenje gostiteljem.

Uvodni organizacijski kiksi bodo pozabljeni in ljudem bo v spominu na Eurobasket ostalo predvsem tisto, kar se dogaja na igriščih. Že po prvem dnevu se je bilo zabavno spominjati izjav strokovnjakov, ki so modrovali o tem, kdo bo koga namahal v tej ali drugi skupini, kdo je favorit in kdo se ne bo niti malo približal možnostim za preboj med dvanajsterico najboljših. Latvija in Finska nimata niti malo šans, Francozi se bodo sprehodili po Tivoliju, smo med drugim slišali. In še: Slovenci bodo zlahka zlomili Čehe. Kar poglejte rezultate in igro naših fantov v pripravljalnem obdobju, so se nasmihali.

Za avtorja teh vrstic je Eurobasket v Sloveniji že dvanajsto evropsko košarkarsko prvenstvo, s katerega poroča – tokrat za Nedeljski dnevnik. Spremljanja pripravljalnih tekem je bilo v tem, več kot dve desetletji dolgem obdobju nič koliko, prav tako izkušenj, kaj se je dogajalo, ko je šlo na EP zares. Pred štirimi leti, denimo, je Slovenija pod taktirko Jureta Zdovca imela v pripravljalnem obdobju kar nekaj kilavih predstav, da so vreli navijači že pozivali k menjavi selektorja tik pred EP na Poljskem, pa so Slovenci nekaj tednov pozneje s četrtim mestom le za nitko pajčevine zgrešili kolajno.

Toliko o pomenu rezultatov prijateljskih dvobojev. Porodni krči na igriščih pa so dokaz, da bo letošnji Eurobasket napet in zabaven. In da bo na mnogih tekmah na koncu tako tesno, da bo odločala ena sama žoga, kot radi ponavljajo privrženci zlizanih športnih fraz. Kot da bi lahko košarko igrali z dvema žogama...