Teden dni po nogometaših Maribora se bodo v Atenah s Panathinaikosom spopadli še košarkarji Uniona Olimpije. Če je pred dvobojem z grškim velikanom v evropski ligi štajerski ponos odkrito računal na zmago, pa so Ljubljančani v osmem krogu evrolige že vnaprej bržkone obsojeni na razplet, s katerim so v domovino potovali vijolični – porazom. Košarkarji trenerja Argirisa Pedoulakisa so bili že v Stožicah premočni za zmaje, ki bodo tokrat za nameček igrali brez enega najboljših posameznikov v letošnji sezoni Dylana Pagea.

Tako Ljubljančani v Atene potujejo z željo po čim boljši predstavi, a ker jih nato že v nedeljo čaka pomemben obračun v ligi ABA proti Ciboni, bo trener Sašo Filipovski poskušal minute kar se da enakomerno razporediti med igralce. Dejstvo je, da se sezona v evroligi za Ljubljančane počasi bliža koncu, možnosti za napredovanje v drugi del tekmovanja pa praktično ni, zato se bo moralo moštvo še bolj osredotočiti na boljše predstave v jadranski ligi. »Ritem je za igralce naporen, zato se pojavljajo manjše poškodbe. Nekaj težav imata Blažič in Prepelič, sedaj bo manjkal Page. Tokrat bom zato nekoliko več rotiral in nekaterim dal več priložnosti, da lahko v nedeljo dokaj sveži igramo proti Ciboni, na katero se bomo lahko pripravljali samo en dan. Proti Panathinaikosu seveda želimo odigrati po najboljših močeh, toda že v Ljubljani smo občutili njihovo moč. Namesto Pagea bosta dobila več priložnosti Bubnić in Murič,« je dejal Sašo Filipovski, ki predvsem s predstavami prvega po obetavnem začetku sezone v zadnjem obdobju ne more biti zadovoljen.

Mladostna ekipa Olimpije je z dobrim začetkom sezone opozorila nase, zato so jo tekmeci začeli jemati veliko bolj resno. Prvi je domačo nalogo z odliko v tretjem krogu evrolige opravil ravno Panathinaikos, ki je v Ljubljani vešče izkoriščal premoč v višini in moči branilcev, kar jim je prinašalo odprte mete z razdalje. Podoben model so nato v naslednjih obračunih ubrali tudi drugi nasprotniki, nazadnje pa je bila pri tem uspešna Krka, ki je predvsem z Edom Muričem in tudi Lorbkom napadala nižje in šibkejše Blažiča, Salina in Prepeliča. Tegobe se zaveda tudi Filipovski, ki pa uspešnega recepta še ni našel. »Na položaju dva in tri imamo primanjkljaj v centimetrih in moči. To je Panathinaikos znal izkoristiti. Grško moštvo že na splošno slovi po tem, da napada nasprotnike po globini. Pripravili se bomo na to, da bomo v obrambi veliko pomagali. Na prvi tekmi smo dobro podvajali Schortsanitisa, a nas je presenetil Mačiulis, ki je zadel tri trojke, pred tem pa nekaj tekem ni niti poizkusil za tri. Pričakujem, da bo tudi Diamantidis igral s hrbtom proti obroču.«

Če imajo Ljubljančani v zadnjem obdobju kar nekaj težav z igro, pa se pri Panathinaikosu ubadajo z drugačnimi težavami. Zaradi problemov s poškodbo noge je v zadnjem obdobju manj igral Schortsanitis, manjkal pa je tudi na zadnjih treningih, zato je njegov nastop proti Olimpiji vprašljiv. Lažji zvin kolena je na zadnjem prvenstvenem obračunu utrpel tudi Panko, medtem ko naj bi bil najnovejša okrepitev Marcus Banks pripravljen za igro. Grško moštvo je pred dnevi podpisalo pogodbo tudi z Jasonom Kaponom, dvakratnim zmagovalcem tekmovanja v metanju za tri točke na tekmi vseh zvezd v ligi NBA ter nosilcem šampionskega prstana z Miamijem leta 2006, a je ta zaradi družinskih težav prestavil prihod v Atene in vprašanje je, ali bo na koncu sploh oblekel dres Panathinaikosa. »Na prvi tekmi nas je Panathinaikos upočasnil in napadal z dolgimi napadi po globini. Onemogočili so nam protinapade in odlično skakali v napadu. Če se bomo želeli enakovredno kosati s tokratnim nasprotnikom, bomo morali veliko bolj čvrsto pokrivati zunanje igralce in dobro zapirati pod košem. Takšna obramba nam lahko omogoči tudi kakšen protinapad. Motor ekipe je Diamantidis, ki je odličen obrambni igralec in podajalec. Ukić je prodoren, tako kot Kitchen in novi igralec Banks. Panathinaikos pogosto igra z dvema gibljivima centroma Lasmejem in Tsartsarisom, kar jim omogoča, da lahko veliko prevzemajo v obrambi. Gre za izredno izkušeno moštvo, ki na vsakem obračunu odlično izkorišča pomanjkljivosti nasprotnika,« je analiziral nasprotnika ljubljanski strateg.