Beno Udrih je selektorju Božidarju Maljkoviću že ob obisku v ZDA, kasneje pa še po opravljenem telefonskem razgovoru nedvoumno potrdil pripravljenost za igranje za slovensko izbrano vrsto na eurobasketu 2013. Tudi zaradi tega je strokovni štab košarkarja uvrstil na širši seznam 16 kandidatov, prav tako pa mu zaradi iskanja novega kluba dovolil kasnejši prihod na priprave.

Kot so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije (KZS), je Avanzo slab teden pred začetkom priprav Udriha poklical, a je njegov telefon zvonil v prazno. Beno se je direktorju reprezentance kasneje oglasil prek SMS sporočila, v katerem je sporočil, da se je po premisleku odločil, da za slovensko reprezentanco ne bo zaigral. V sporočilu je med drugim zapisal, da se selektorju Maljkoviću zahvaljuje za vso podporo, da si želi, da bi bili vsi fantje zdravi, reprezentanci pa je zaželel čim boljšo uvrstitev na prvenstvu. Kljub temu, da je poprej kot edino težavo, zaradi katere bi njegov nastop na prvenstvu lahko bil ogrožen, navedel okoliščino, da v ligi NBA ne bi dovolj zgodaj našel novega delodajalca, tega razloga v svojem zapisu ni omenil.

KZS: Nima smisla, da ga še vabimo v reprezentanco

»Glede na izkušnje iz minulih let menimo, da je to, da nas je o svoji nameri obvestil pred pripravami, vsekakor bolje, kot da bi do odpovedi prišlo v času priprav, čeprav ni pravično ne do KZS ne do slovenske javnosti, da je s spremembo odločitve odlašal toliko časa. Tako zaradi dolgoletnih izkušenj pri Udrihovih odpovedih več kot očitno nima smisla, da ga še kdaj vabimo v reprezentanco. Zdaj vemo, s katerimi košarkarji bomo na domačem prvenstvu skušali narediti vse za to, da uresničimo cilje, ki smo si jih zastavili, prepričani pa smo, da lahko z dobrim vzdušjem, jasno hierarhijo in odlično podporo navijačev ter celotne ekipe, zbranega okrog izbrane vrste, še vedno računamo tudi na to, da se nam uresniči želja po vrhunskem rezultatu. Popolnoma se bomo osredotočili na igralce, ki so se reprezentanci v edinstvenem trenutku, torej pred domačim eurobasketom, odzvali, ter želimo, da bi se vsi čim manj ukvarjali s tistimi, ki jih ni, čim več pa s temi, ki bodo v domačih dvoranah nosili slovenski reprezentančni dres. Slednji so v reprezentanci s srcem, dušo, veliko motivacijo in z željo po tem, da vsem dokažejo, da je Slovenija košarkarska dežela, kar dokazuje tudi dejstvo, da že komaj čakajo na začetek priprav. Zato si nedvomno zaslužijo veliko podporo,« so v izjavi za javnost zapisali pri KZS.

Selektor Maljković se je po odpovedi Udriha odločil, da priložnost ponudi Nebojši Joksimoviću, ki je po opravljenem nedeljskem razgovoru že privolil v sodelovanje. »Zavoljo dejstva, da je do nedavnega okreval po težavah s poškodbama rame in gležnja, mu je selektor dovolil, da se pripravam skupaj z Mirzo Begićem in Boštjanom Nachbarjem namesto 19. priključi 23. julija,« je povedal Avanzo.