A četudi se je Krka nadvse prepričljivo uvrstila v finale in ima prednost domače dvorane, Uniona Olimpija pa praktično šele skozi šivankino uho, je malo verjetno, da bi se liga Telemach zaključila tako ekspresno. Zgodovina pravi, da se je v zadnjih osmih sezonah le en finale končal s 3:0 - leta 2009 je Union Olimpija nadigrala Helios, vsi ostali pa so bili tesni. Tako tudi zadnji trije med Krko in Unionom Olimpijo; 2010 in 2011 je bilo 3:2 za Krko, lani pa so Novomeščani slavili s 3:1.

Zgodovina se spreminja in košarkarji Krke ne skrivajo ambicij, da bi radi čim prej odšli na zaslužene počitnice. "Seveda bi radi zmagali s 3:0, vendar se zavedamo, da to ne bo lahko. Union Olimpija je izkušen tekmec, ki zna pokazati zobe v odločilnih tekmah," svari Smiljan Pavić, ki je z različnimi moštvi osvojil že šest naslovov prvaka Slovenije, a le eno od teh final se je končalo s 3:0.

"Krka je brez dvoma favorit, saj že vso sezono igra zelo konstantno in dobro. Vendar mi se ne predajamo vnaprej in naredili bomo vse, da naslov po treh letih vrnemo v Ljubljano," poudarja Jaka Blažič, ki priznava, da ekipa igra precej bolje, odkar je vodstvo kluba zamenjalo trenerja. "Z Mirom Alilovićem še nismo izgubili in v finalu se bomo potrudili, da tega niza ne prekinemo," dodaja Blažič.

Olimpijo tarejo poškodbe

Medtem ko pri Krki nimajo zdravstvenih težav, se v Stožicah teh ne morejo znebiti. V finalu bodo nastopili brez Dina Murića, ki je zaradi poškodbe kolena že zaključil sezono, Teemu Rannikko pa se bo treningom pridružil šele pred tekmo. A če odsotnost slednjega, sicer najboljšega podajalca ekipe, Union Olimpija še lahko nadomesti, je odsotnost prvega skakalca ekipe za trenerja Alilovića zelo velika težava. Še posebej, ker ima Krka izrazito premoč v višini, hkrati pa je udarec v stegensko mišico dobil tudi drugi skakalec moštva Alen Omić.

"Krka je v prednosti. Ima homogeno ekipo, ki igra zelo dobro že celo sezono. A to ne pomeni, da ne moremo osvojiti šestnajstega naslova prvaka Slovenije. Igrati bomo morali agresivno, zavzeto in potrpežljivo v napadu. Predvsem pa bo treba vsako tekmo ne glede na rezultat čim prej arhivirati in se zbrati na naslednjo. Čeprav bo že prva tekma zelo pomembna, bo prvak šele tisti, ki bo zbral tri zmage," je na novinarski konferenci dejal Miro Alilović.

Glede na vsa dejstva strateg Krke Gašper Potočnik ne priznava vloge favorita. "V finalu ni favoritov. So ekipe, ki imajo karakter in se znajo pobrati tudi po porazu, in so takšne, ki jih lahko že malenkost spravi iz tira. Imamo sicer prednost domače dvorane, a po mojem je to tudi vsa prednost, ki jo ima Krka," meni Potočnik.

Krka bo poleg četrtega zaporednega naslova naskakovala šestega v klubski zgodovini. Druga tekma bo v sredo, 15. maja, ob 18. uri v Stožicah.