O selektorskem mestu.

Šele po prihodu na tiskovno konferenco sem se zavedal, v kaj sem se spustil. Moram reči, da so prisotne močne emocije. Počaščen sem in vesel, da sem dobil spet priložnost voditi Slovenijo. Zavedam se, da so pričakovanja velika. Reprezentanca je v teh letih, odkar sem bil nazadnje selektor, naredila velik korak naprej. Poleg tega je Božidar Maljković začel projekt, ki ga želim nadaljevati. Božo je postavil nove smernice, pomladil ekipo in zagotovo bo moja vizija to nadaljevati. Po evropskem prvenstvu leta 2009 sem dejal, da Slovenija podobne generacije verjetno nikoli več ne bo imela, a sem se na srečo motil. Zato sem z veseljem sprejel ta izziv. Ekipa je sposobna nadgraditi tisto, kar smo naredili leta 2009.

O osebnem razvoju.

Sem pet let starejši kot takrat, ko sem nazadnje vodil reprezentanco. Mojega trenerskega znanja in vizije se s takratnim znanjem sploh ne da primerjati. Takrat sem bil še na začetku kariere in izdeloval svojo trenersko filozofijo. Zdaj vem, kaj hočem. Seveda pa so igralci tisti, ki dajo piko na i na igrišču. Poslušam očitke, da ne dajem priložnost mladim igralcem, a so iz trte izviti. Je pa res, da zdaj, ko imam nekaj več izkušenj, raje vidim mlade fante z energijo. Veselim se pomlajevanja in tega, da bom svoje znanje prenašal na njih.

O tem, kdaj so se začela pogajanja.

Odločitev je bila zelo lahka. Potihoma sem pričakoval, da bo košarkarska zveza stopila z mano v stik. Pogajanja so tekla malo dlje, ampak samo zaradi administrativnih razlogov.

O tistih, ki so se že poslovili od reprezentančnega dresa.

Pomislil sem tudi na tiste, ki jih že nekaj časa ni, med drugim recimo na Saša Vujačiča. Vsak igralec je dobrodošel. Bomo videli, kako se bodo stvari odvile.

O moštvu.

Imam sliko, je pa prehitro za konkretna imena. Zagotovo sem v svoji glavi šel skozi vse možne kombinacije. Ko daš imena na papir, vidiš, da jih je preveč, kar je dobro znamenje. To pomeni, da imam sladke skrbi. Upam, da ne bo poškodb. Veseli me, da večinoma vsi kandidati igrajo v močnih klubih in delajo z izredno dobrimi trenerji. Lahko pričakujemo tudi njihov napredek skozi sezono. Tudi to me veseli.

O Jaki Lakoviču.

Z njim bom še govoril. Treba je premisliti in videti, kaj in kako. Želim iti v pomladitev reprezentance.

O Goranu Dragiću.

Gorana vidim na neki način kot Tonyja Parkerja v Franciji. Da je nosilec, motor ekipe. Pokazal je, da je vodja in da je dorasel za to vlogo. Konec koncev ima letos odlično sezono v ligi NBA. Okoli njega nameravam graditi moštvo. Ni ga trenerja, ki tega ne bi naredil. Mi je pa jasno, da trenutno o reprezentanci ne razmišlja, saj je dobil tudi otroka. Toda poleti ga pričakujem.

O svetovnem prvenstvu.

To bo moja prva akcija. Morda bo kakšen poskus s kakšnim novim igralcem. Bomo videli. Tako na hitro bi rekel, da sta dve kolajni že rezervirani za Američane in Špance. Seveda bodo to morali pokazati še na igrišču. Mi pa bomo na svetovnem prvenstvu zagotovo želeli čim višje. Imamo generacijo pogumnih košarkarjev, ki so dobri atleti in borci. Voditi tako ekipo bo užitek, saj je ni strah ničesar.

O Maljkoviću.

Zagotovo se bova dobila, ko bo priložnost. Upam, da čim prej. Stalno sva v stiku. Vsaka njegova izkušnja bo dobrodošla.

O klubski situaciji.

Pogodbo s svojim klubom imam do konca te in za naslednjo sezono. Absolutno so veseli in navdušeni, da sem postal selektor reprezentance. V pogodbi imam klavzulo, da lahko po koncu te sezone pogodbo prekinemo. Je pa res, da bom kot trener reprezentance težje dobil neki drug klub.