Medtem ko je Šarona pohvalil za pogum pri izvedbi zgodovinskega umika Izraela z območja Gaze, je Bush izrazil spodbudo Palestincem, naj razvijejo vodstvo, ki bo izkoristilo priložnost za mir z Izraelom. "Svet mora slišati, da je zdaj čas, da se Palestinci združijo in ustanovijo vlado, ki bo miroljubna do Izraela," je rekel Bush.

"Območje Gaze je dobra priložnost za začetek in vem, da si tudi izraelska vlada želi, da se to zgodi," je še dodal na srečanju ob robu vrha Združenih narodov, kjer se je s Šaronom pogovarjal prvič po izraelskem umiku z območja Gaze po 38 letih okupacije.

Bush je še dejal, da je zdaj priložnost, da vsi skupaj uresničijo vizijo miru ter da morata mednarodna skupnost in arabski svet zdaj, ko je Gaza pod palestinskim nadzorom, pomagati Palestincem, da vzpostavijo sposobno ekonomijo.Na tisoče Palestincev se je medtem danes zbralo na ruševinah nekdanje glavne judovske naselbine v Gazi Neve Dekalim, kjer praznujejo izraelski umik z območja. Množico naj bi nagovorili voditelji glavnih palestinskih skupin. Med njimi sta tudi generalni sekretar palestinskih oblasti Tajeb Abdelrahim, ki bo množico nagovoril v imenu palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ter vodja skrajnega islamskega gibanja Hamas Mahmud Zahar.