Rezultati tekem 1. kroga, ki so se začele ob 17.45:

Belgija - Ukrajina 57:58

Makedonija - Črna gora 80:81

Španija - Hrvaška 68:40

Švedska - Grčija 51:79

Gledalci so tudi na drugi tekmi dneva v Ljubljani spremljali napet obračun in le malo je manjkalo, da bi videli še en podaljšek, na koncu pa so se zmage zgolj s točko razlike veselili Ukrajinci, Igor Zajcev je bil prvi strelec s 16 točkami, ki so bili z 58:57 boljši od Belgijcev.

V drugi tekmi dneva v skupini B je Črna gora zgolj za točko (81:80) premagala Makedonijo, ki je sicer vodila večino tekme. Junak črnogorske zmage je bil Tyrese Rice, ki je deset sekund pred koncem tekme zadel oba prosta meta za, kot se je kasneje izkazalo, končni izid. Naturalizirani Američan je tekmo končal pri 16 točkah in petih podajah. Makedonci so sicer imeli priložnost za zmago, a je Bo McCalebb zgrešil odločilni met. Skupno je dosegel 23 točk.

Derbi prvega kroga v skupini C med Španijo, naslednjo tekmico slovenske reprezentance, in Hrvaško je pripadel evropskim prvakom, ki so si zmago z 68:40 skorajda priigrali že po odlični prvi četrtini. Po delnem izidu 16:0 so Hrvatom pobegnili, visoke prednosti pa do konca tekme niso več izpustili iz rok.

Dve minuti in 15 sekund sta ekipi potrebovali, da sta dosegli koš, prvi pa se je med strelce vpisal španski center Marc Gasol. Hrvati so nato izenačili, po trojki, ki jo je zadel Krunoslav Simon, pa so Hrvati prvič na tekmi povedli. Igralci s Pirenejskega polotoka so nato napravili delni izid 16:0 in Hrvatom ušli na varno prednost, prvo četrtino pa dobili s 24:9. V nadaljevanju so Hrvati zaigrali bolje. Z agresivnejšo obrambo so tekmecem povzročili precej težav, zmanjšali zaostanek, a so Španci v zadnjih minutah druge četrtine znova stopili na plin in si do konca polčasa priigrali 13 točk prednosti (33:20).

Hrvati so skušali zmanjšati zaostanek, a se na manj kot 11 točk niso približali. V zaključku tretje četrtine, ko je že kazalo, da bodo Španci v zadnjo četrtino vstopili še z izdatnejšo prednostjo, je tehnični prekršek dobil španski selektor Juan Orenga, Hrvatom pa se je uspelo približati na 12 točk zaostanka (37:49). V zadnji četrtini so Španci povsem zasenčili Hrvate in jo dobili z 19:3.

Najučinkovitejši v vrsti furije je bil Rudy Fernandez s 15 točkami, 14 jih je dodal Marc Gasol, 13 pa Jose Calderon, medtem ko je za Hrvaško Bojan Bogdanović dosegel 12 točk.

V Kopru so na drugi tekmi dneva v skupini D Grki zlahka, z 79:51 premagali Švede. Prvi strelec grške reprezentance je bil Vasilis Spanulis s 13 točkami, točko manj pa je dosegel Janis Burusis.

Ob 14.30 so bile na sporedu prve tekme prvega kroga. Velika Britanija je bila po podaljšku boljša od Izraela, Latvija od BiH, Gruzija je ugnala Poljsko, Finci pa so v Kopru presenetili Turke.

Ob 21. uri se bodo začele še preostale štiri tekme prvega kroga:

Francija - Nemčija

Srbija - Litva

Slovenija - Češka

Rusija - Italija

Rudy Fernandez: Slovenija lahko osvoji EP

Eden glavnih zvezdnikov prvenstva Rudy Fernandez je po prvi tekmi Španije slovenskim novinarjev med drugim dejal: "Slovenija lahko osvoji to evropsko prvenstvo."

"Slovenija je spoštovanja vredna ekipa, ki igra pred domači gledalci in lahko gre povsem do konca. Zagotovo nas čaka težka tekma," je dodal Fernandez in nadaljeval: "Prvenstvo bo zelo izenačeno. Ogromno je ekip, ki lahko posežejo po medaljah. Mislim, da se bodo odločilni zadnji trije dnevi prvenstva, a prej bo treba igrati dobro, da se do tja sploh prebiješ."