Na avtobus se je vkrcalo enajst od šestnajstih najboljših slovenskih košarkarjev. Štirje - Erazem Lorbek, Klemen Prepelič, Luka Laporniki in Matej Krušič - bodo sami prišli v pripravljalno bazo, Edo Murić pa se bo soigralcem pridružil v prihodnjih dneh, saj je trenutno še v ZDA.

14 pripravljalnih tekem, zadnja proti ZDA

Prvi del priprav, ki vključuje tri prijateljske tekme, bo Slovenija opravila v Zrečah oziroma Rogaški Slatini. Nato bo z izjemo Gorana Dragića in Erazma Lorbka odpotovala na Kitajsko, kjer jo čakajo štiri prijateljske tekme. Sledil bo teden v Kranjski Gori, odhod na turnir v Litvo, zaključni del priprav pa bo Slovenija opravila v Ljubljani oziroma na prizorišču predtekmovanja na Kanarskih otokih. V tem času bodo izbranci Jureta Zdovca odigrali štirinajst tekem, zadnjo proti svetovnim prvakom Američanom v Las Palmasu.

Zdovc na priprave povabil štiri iz B reprezentance in dva iz u20

Z začetkom priprav čete Jureta Zdovca so se končale priprave B-reprezentance. V enem mesecu je selektor Rado Trifunović z izbranci odigral dvanajst tekem, predvsem zadnje na Kitajskem so bile pomembne za prihodnost slovenske košarke. Vodstvo Košarkarske zveze Slovenije je namreč s Kitajci navezalo tako dobre stike, da bo v kratkem sledil podpis večletne pogodbe, ki bo večini selekcij Slovenije vsako leto omogočil kakovostne priprave in prijateljske tekme na Kitajskem.

Iz B-reprezentance je Zdovc izbral štiri igralce, enega ali dva pa bo članski selekciji dodal še po koncu evropskega prvenstva do 20 let. "Potrebujem specifične igralce, ki zadovoljujejo moja merila predvsem v obrambi. Za to sem se odločili za Luko Lapornika, Mateja Krušiča, Mateja Rojca in Mitjo Nikoliča. Eden od njih se bo od reprezentance poslovil po prvem tednu, saj bomo ekipi pridružili dva mlajša člana. Prvi del priprav bo tako namenjen testiranju vseh omenjenih igralcev, saj Goran Dragić in Erazem Lorbek ne bosta odpotovala na Stankovićev pokal na Kitajsko," pravi Zdovc.

Pri Zdovcu že prisotnega veliko adrenalina

"Že med vožnjo do KZS sem razmišljal o zboru leta 2009 in ugotovil, da se ga zelo malo spomnim, morda le to, da takrat ni bilo toliko medijev. So pa občutki zelo dobri, adrenalin je tako visok, da sploh nisem mogel spati ponoči in komaj čakam, da začnemo s treningi. Časa ni veliko, saj nas prve tekme čakajo že prihodnji teden, zato bo zelo pomembna prilagodljivost. Nekateri igralci so v polnem ritmu, drugi so zasluženo počivali, tako da bo potrebno biti pameten in pravilno dozirati treninge. Se bomo pa v taktičnem smislu takoj spravili na delo," še dodaja Zdovc.

Na svetovnem prvenstvu bo Slovenija igrala v skupini D. Prva tekma jo čaka 30. avgusta proti Avstraliji, naslednji dan je na vrsti Mehika, 1. september ima prosto, nato pa sledijo še Južna Koreja, Angola in Litva. Za napredovanje v izločilne boje oziroma osmino finala mora Slovenija osvojiti eno od prvih štirih mest v predtekmovalni skupini.