Čeprav je bili slovenski košarkarji po zmagah proti Latviji in Srbiji že pred današnjim obračunom s Turki zmagovalci turnirja Laško, jih to ni uspavalo, saj so kljub nekoliko slabšemu začetku tekme prepričljivo opravili s še enim nasprotnikom.

Tekmo je zaznamoval incident iz četrte minute, ko je bil zaradi obračuna s pestmi izključen Goran Dragić, kar je pustilo nekaj posledic na igro Slovenije, saj so bili Turki v prvem polčasu boljši in so vodili že z 8 točkami prednosti, a so se nato domači košarkarji le zbrali in v nadaljevanju pokazali precej boljšo predstavo in zasluženo slavili visoko zmago.

Slovenija bo priprave nadaljevala v Kranjski Gori, naslednji konec tedna pa jo čakata novi preizkušnji na turnirju v Beogradu.

Slovenija – Turčija 72:53 (13:18, 17:15, 28:10, 14:10)


Maljković je tokrat v civilni opravi poleg poškodovanega Lakoviča pustil še Slokarja in Lorbka.



1. četrtina:


Slovenija je dobro začela tekmo, saj sta Blažič in Z. Dragić s trojko poskrbela za hitrih 5:0 in turški selektor Tanjević je že po 70 sekundah tekme zahteval prvo minuto odmora. Turki so nato zaigrali bolj agresivno in slovenski košarkarji so imeli v napadu v naslednjih minutah precej več težav.


Ob začetku četrte minute pa je na parketu postalo še bolj vroče, ko je G. Dragića po prodoru pod koš z grobim prekrškom ustavil Balbay, slovenski zvezdnik pa je Turka nato jezno odrinil. Balbay mu ni ostal dolžan in se je Dragića lotil kar s pestmi in v hipu so se na parketu okoli petelinov znašli vsi ostali košarkarji in sodniki. Ko so se strasti le umirile, sta bila Dragić in Balbay izključena. Preostanek tekme bo torej dober pokazatelj Maljkoviću, česa je Slovenija zmožna brez svojega prvega organizatorja igre in najboljšega posameznika v moštvu.


Izključitev G. Dragića je očitno pretresla slovenske košarkarje, ki so v naslednjih minutah delovali neodločno in kar nekoliko izgubljeno, kar so Turki izkoristili in izničili zaostanek, v 7. minuti pa tudi prvič na tekmi povedli z 11:9, do konca prvega dela igre pa so si priigrali pet točk prednosti (18:13). Za Slovenijo je v zadnjih petih minutah edini točke dosegel Morina (4).


2. četrtina


Drugi del se je začel z natančnimi meti na obeh straneh, saj sta obe ekipi že pred koncem tretje minute dosegli po sedem točk, nato pa je turška prednost narasla na 8 točk (24:32). V nadaljevanju so bolje zaigrali tudi Slovenci, ki so pred odhodom na odmor vendarle uspeli zmanjšati zaostanek na tri točke (30:33).


V prvem polčasu je točke za Slovenijo doseglo 9 različnih igralcev, največ (5) Nachbar in Blažič, za Turčijo pa je z 8 točkami prevladoval Onan. Sloveniji pa se v drugem polčasu obetajo težave zaradi velikega števila osebnih napak, saj so jim jih sodniki v prvih 20 minutah dosodili kar 18.


3. četrtina


Slovenci so na začetku drugega polčasa nadaljevali z dobro igro in se kmalu ponovno znašli v vodstvu, ki je v 26. minuti znašalo 6 točke (44:38), lahko pa bi bilo še višje, če bi ob tehnični napaki Savaša Joksimović zadel kakšen prosti met, a je v slogu ekipe, ki tudi danes v tej prvini ni blestela, obakrat zgrešil.


Ko je kmalu za tem tehnično napako dobil še Preldžić, so slovenski košarkarji bolje metali proste mete in se znašli v lepi prednosti desetih točk (50:40), ki jim je ob nervozi v vrstah nasprotnika že dajala lepe možnosti za zmago. Do konca tretje četrtine so Slovenci nanizali še nekaj lepih akcij in na zadnji odmor so odšli z visoko prednostjo 15 točk (58:43).


4. četrtina


Slovenija je tudi v zadnji četrtini igrala motivirano in borbeno, medtem ko so Turki povsem padli v igri. V 35. minuti je tako prednost Slovenije narasla že na 20 točk (65:45) in gledalci so bili tokrat prikrajšani za rezultatsko napeto končnico. Na koncu je Slovenija zmagala z 72:53 in dosegla še peto zaporedno zmago na pripravljalnih tekmah.


Danes je bil v slovenski vrsti najbolj razpoložen Vidmar (16 točk z metom 8/9 in 10 skokov), 12 točk je dodal MVP turnirja v Celju Balažič, 11 pa jih je prispeval Z. Dragić. Pri Turkih so bili z 8 točkami najučinkovitejši Onan, Güler in Arslan.


Omeniti velja še, da je danes Slovenija opravila odlično delo v skoku, saj ga je dobila s 40:24, še vedno pa naše košarkarje čaka nekaj dela s prostimi meti. Danes so jih metali z le 50-odstotno uspešnostjo (12/24).