Slovenija je doživela tretji poraz v pripravljalnem obdobju za svetovno prvenstvo v Španiji. Po dveh spodrsljajih proti B-selekciji Rusije na turnirju na Kitajskem je morala v drugem nastopu na turnirju v Kaunasu zasluženo priznati premoč izbrani vrsti Grčije, ki je vodila praktično celo srečanje in na koncu slavila z 79:71.

Grki so varovance Jureta Zdovca nadigrali predvsem v začetni fazi tekme, saj so si že v prvi četrtini priigrali lepo prednost, ki je že takrat narasla nad 10 točk. Slovenski košarkarji so dolgo iskali pravi ritem igre in so na začetku zadnje četrtine zaostajali že za 16 točk (49:65), nato pa so Grki nekoliko popustili in Slovenci so uspeli v zaključku tekme celo zapretiti, ko so se minuto pred koncem približali le na štiri točke zaostanka (71:75), a zmage Grkov vendarle potem niso resneje ogrozili.

Najboljša strelca Slovenije sta bila znova brata Dragić. Goran je dosegel 14 točk (4 podaje), Zoran dve manj (5 skokov), dvomestno število točk pa sta imela še Domen Lorbek (11, trojke 3:6) ter Jure Balažić (10). Največ skokov je zbral Edo Murić (8).

Zdovc: Ni moje delo, da moram prebuditi vedno znova iste neresne igralce

Slovenski selektor po tekmi ni imel veliko razlogov za zadovoljstvo. »Grčija je zame že dolgo časa eden glavnih favoritov za visoka mesta na svetovnem prvenstvu. Ima zelo dobro ekipo, z raznovrstnimi igralci, izkušenimi, čvrstimi in predvsem pametnimi. Glede na to, da je včeraj visoko izgubila z Litvo, sem pričakoval, da se bo na nas dobro pripravila in bo visoko motivirana. Zanimalo me je, kako se bodo moji igralci odzvali na takšno ekipo, vendar smo tekmo začeli zelo slabo, medlo in neprofesionalno. Porabil sem veliko energije, da sem prebudil igralce, čeprav to ni moje delo. Jaz moram voditi tekmo, ne pa igralce prepričevati, da igrajo resno. To me zdaj že malce skrbi, saj gre vedno za iste posameznike,« je po porazu ugotavljal Zdovc in dodal, da so imeli njegovi varovanci tokrat preprosto preveč slabih minut, da bi na koncu še zmogli storiti preobrat.

Prvi slovenski zvezdnik Goran Dragić je tudi tokrat igral manj, kot bi lahko, če ne bi bilo omejitev s strani njegovega kluba, in Zdovc se dobro zaveda, da je vloga branilca Phoenixa v slovenski izbrani vrsti ključna. »Ko gre Goran Dragić na klop, nam igra pade, vendar moramo upoštevati navodila Phoenixa in se držati omejitve 25 minut. Na naslednjih tekmah bo treba igrati čvrsto od prve minute dalje in nadzorovati tako igro kot tekmeca,« dodaja slovenski selektor.

Goranov brat Zoran po porazu prav tako ni bil zadovoljen, opozoril pa je na šibkost slovenske reprezentance pod obročema: »Igrali smo zelo slabo. Tako kot proti Novi Zelandiji smo začeli medlo, brez prave energije, a če smo lahko prvo tekmo še izvlekli, je bil tokrat tekmec bistveno bolj kakovosten in nas ni več spustil blizu. Videlo se je, da nam primanjkuje višine, zato moramo bolje zapirati prostor pod obročema in biti bolj pozorni v obrambi. Selektor se je nekajkrat upravičeno razburil, saj nismo igrali dobre obrambe. Zavedamo se, da je ta del igre za nas zelo pomemben. Če ne bomo čvrsti v obrambi, bomo težko zmagovali na svetovnem prvenstvu.«

Slovence jutri ob 19. uri čaka še zadnja tekma na turnirju v Litvi, ko se bodo pomerili z domačo izbrano vrsto.