Za Slovenijo je 46 dni priprav, približno 50 treningov in dvanajst tekem, na katerih so zabeležili deset zmag in dva poraza. Prvič v zadnjih reprezentančnih akcijah so pripravile minile brez poškodb, tako da bo Slovenija prvenstvo pričakala v polni postavi.

"Še enkrat bi se rad zahvalil vsem igralcem, ki so za mesec in pol dali na stran družine, prijatelje in prosti čas ter ga namenili Sloveniji. Letos je bilo potrebno še več odrekanja in različnih promocijskih akcij, saj bomo prvič v zgodovini gostili tako velik dogodek," pravi direktor reprezentance Matej Avanzo.

"Od danes naprej gre zares. Prehajamo v roke lokalnega organizacijskega komiteja. Na večerni trening potujemo v spremstvu policije, hkrati se zapiramo v karanteno, kar pomeni, da bo del hotela v Zrečah popolnoma zaprt za javnost. V njem bodo poleg nas bivali še Španci, medtem ko bodo ostale ekipe iz celjske skupine nastanjene v Laškem," dodaja Avanzo.

Maljković: To bo izenačeno prvenstvo, neporaženih ne bo

Selektor Božidar Maljković je na novinarski konferenci poudaril, da so priprave minile na visoki profesionalni ravni, da so bili vsi igralci zelo požrtvovalni in angažirani, hkrati pa opozoril, da ima Slovenija v Celju zelo zahtevno skupino. "Vse, kar smo dosegli do zdaj, je treba pozabiti. Začenja se zares in vse tiste zmage v pripravah niso nič več vredne. Že prvi tekmec, Češka, bo hud zalogaj, saj gre za reprezentanco, ki igra moderno košarko, ki ima v svojih vrstah izkušene in dobre igralce in ki lahko igra povsem neobremenjeno," je dejal Maljković in nadaljeval: "Zavedati se je treba, da bodo prišli tudi porazi. Menim, da bodo vse ekipe, tudi tiste najboljše, doživele kakšen poraz, saj bo prvenstvo zelo izenačeno. A razlika med končnim zmagovalcem in poraženci bo v tem, kako uspešno bodo znali premostiti težave. Prepričan sem, da mi imamo to moč."

Lakovič: Češka je lahko dvorezen meč

Podobnega mnenja je tudi kapetan reprezentance Jaka Lakovič. "Pripravile so minile v odličnem vzdušju, zdaj pa se začenja zares. Vsi komaj čakamo, hkrati pa se zavedamo, da bo vsaka tekma na prvenstvu svoja zgodba. Že Češka je lahko dvorezen meč; vsi pričakujemo zmago, a zanjo bo treba dati vse, kar imamo, saj gre za odlično ekipo," meni Lakovič.

Košarkarska zveza Slovenije je sporočila, da prodaja vseh navijaških rekvizitov, tako tistih za najmlajše oziroma šolarje kot tekstilnih in drugih, poteka nad pričakovanji, kar pomeni, da je Slovenijo že zajela košarkarska evforija. Hkrati poziva vse zveste navijače naj na tekmo pridejo s slovensko zastavo, tisti, ki ne bodo prišli do dragocenega lističa za vstop v dvorano, pa naj slovensko zastavo izobesijo na vidnem mestu.