Prvih 25 minut današnje tekme bo slovenskim ljubiteljem košarke verjetno še dolgo ostal v spominu, saj so varovanci Božidarja Maljkovića povsem nadigrali Grke in vodili že za 26 točk (62:36), nato pa je sledil nerazumljiv padec in polne Stožice so v zaključku tekme celo spremljale napeto končnico, kjer pa se Grkom ni uspelo približati na manj kot 6 točk zaostanka in zmaga je vendarle ostala doma.

Z drugo zmago v drugem delu si je Slovenija že zagotovila nastop v četrtfinalu, zadnjo tekmo pa bo v ponedeljek igrala proti Finski.

Slovenija – Grčija 73:65 (26:13, 17:14, 19:19, 11:19)


Slovenski selektor je tokrat tekmo začel s peterko G. Dragić, Joksimović, Z. Dragić, Nachbar in Vidmar.


Prvi četrtina:


Fantastično je tekmo začel najboljši slovenski igralec Goran Dragić, ki je najprej zadel dve trojki, nato pa je uspešno zaključil še dva prodora, drugemu je dodal še prosti met, in v četrti minuti je Slovenija povedla z 11:4. Bratovemu zgledu je nato sledil Zoran Dragić, ki je prispeval naslednje štiri slovenske točke in ob dobri obrambi je Slovenija do sedme minute prednost povišala na 9 točk (15:6).


V zaključnih minutah prve četrtine Grkom naleta Slovencev ni uspelo ustaviti in domača izbrana vrsta je prvih 10 minut dobila s 26:13, v zaključku pa je nase opozoril predvsem Lakovič, ki je prispeval zadnjih sedem točk.


Druga četrtina:


Drugi del igre se je začel s trojko Blažiča in prednost Slovenije je narasla na visokih 16 točk, nato pa so Grki odgovorili z delnim izidom 7:2 in v 13. minuti so znižali na 31:20.


Toda v vročih Stožicah Slovenci niso popuščali in ko sta brata Dragić zadela vsak svojo trojko, Goran pa je še uspešno zaključil proti napad, je Slovenija v 16. minuti povedla z novo najvišjo prednostjo (39:22). Ob borbeni igri Slvoencev v obrambi so imeli Grki še naprej težave v napadu, tako da jim do odhoda na odmor ni uspelo znižati zaostanka. Slovenija je po 20 minutah odlične igre povsem zasluženo vodila s 43:27.


V prvih 20 minutah je blestel Goran Dragić, ki je že do polovice tekme dosegel 18 točk, njegov brat Zoran pa jih je prispeval 9. Najboljši grški košarkar Spanulis je ob slabem metu (2/6) dosegel 7 točk, izgubil pa je že 4 žoge.


Tretja četrtina:


Tudi uvodne minute nadaljevanja so pripadle Slovencem, ki niso popuščali in so v 23. minuti svojo prednost uspeli povišati na visokih 20 točk, po dveh zgrešenih metih Spanulisa in novem košu Gorana Dragića (51:29) pa je v Stožicah pa je vse bolj dišalo po slovenskem četrtfinalu.


Slovenska prednost je še naraščala, po trojki Nachbarja je bil v 25. minuti izid 56:32, malo zatem pa že skoraj neverjetnih 60:34 in ogromnih 26 točk razlike, v tistem trenutku pa sta brata Dragić sama dosegla več točk kot celotna grška ekipa (35:34).


Po izidu 62:36 je sledil prvi današnji mrk v slovenski igri in Grki so to dodobra izkoristili ter do konca tretje četrtine zaostanek s 26 točk znižali na 16 (62:46).


Četrta četrtina:


Grški nalet se je nadaljeval tudi v zadnji četrtini, ko so s pridom izkoristili zmedo v slovenskih vrstah in neučinkovito igro domačih košarkarjev. Prebudil se je predvsem Spanulis, ki je v prvih minutah zadnje četrtine dosegel vseh 9 točk za Grčijo in izid je bil na začetku 35. minute 64:55, slovenska prednost pa se je s 26 točk stopila na 9.


Maljković nikakor ni našel recepta, da bi popravil slovenski igro in nervoza v Stožicah je bila vse večja, saj so Grki iz minute v minuto manjšali zaostanek. V 39. minuti so imeli tako pri izidu 68:62 celo neoviran met za tri točke, a so ga na srečo zgrešili, v naslednjem napadu pa je (že v zadnji minuti tekme) kdo drug kot Goran Dragić s košem končal agonijo Slovenije in poskrbel za veselje polnih tribun. Grki so do konca sicer poskušali z meti z vseh položajev in številnimi prekrški, a vs tem niso bili uspešni in Slovenija se je veselila zmage z 73:65 in uvrstitve v četrtfinale, v ponedeljek pa jo čaka tekma proti že odpisanim Fincem, kjer si lahko z zmago zagotovo odlično izhodišče pred izločilnimi boji.


Tudi tokrat je imel izjemen večer Goran Dragić, ki je tekmo končal z 28 točkami, 5 skoki in 4 podajami, njegov brat Zoran je dodal 11 točk in 5 skokov, prvič na prvenstvu pa je pomembno vlogo odigral tudi Jaka Lakovič (10 točk, 2 skoka in 2 podaji). Pri Grkih je Spanulis na koncu dosegel 21 točk in 8 skokov, drugi najboljši grški strelec Nicos Zizis pa je tekmo končal s 13 točkami.