Slovenska košarkarska reprezentanca je uspešno začela turnir v Litvi, ki sodi v okvir priprav za nastop na svetovnem prvenstvu, ki se bo v Španiji začelo čez točno dva tedna. V uvodnem nastopu je premagala Novo Zelandijo z 80:74.

Slovenija je pokazala dva različna obraza; v prvem delu zelo slabega, v nadaljevanju pa dovolj dobrega, da je strla odpor žilavega tekmeca. Ključna je bila znova obramba ter brata Dragić, ki sta skupaj dosegla 31 točk, od tega 27 v drugem polčasu.

Slovenija bo v Kaunasu odigrala še dve tekmi. V nedeljo prav tako ob 15.15 se bo pomerila z Grčijo, v ponedeljek ob 19. uri pa z Litvo. S turnirjem za pokal Huawei bodo slovenski "junaki" končali predzadnji sklop pripravljalnih tekem. Do odhoda na prizorišče svetovnega prvenstva bodo nastopili še na turnirju Telemach v Ljubljani - od 21. do 23. avgusta -, generalko pred začetkom mundiala pa bodo opravili na Gran Canarii proti ZDA.

Prvi polčas je bil eden najslabših Slovenije v dosedanjih sedmih pripravljalnih tekmah. Ne dovolj agresivna obramba je Novozelandcem omogočila številne odprte mete, ki so jih ti tudi zadeli (trojke 5:9, met iz igre 57 %), in si v prvih dvajsetih minutah nabrali deset točk naskoka. Sloveniji ni mogel pomagati niti Goran Dragić, ki je odigral prvo tekmo v pripravah. Zvezdniku Phoenixa se je pač poznalo, da je bila zanj to prva tekma od sredine aprila, podobno razglašeni pa so bili z izjemo Eda Murića tudi drugi slovenski košarkarji. Polčas so Slovenci končali s komaj 33-odstotnim metom iz igre, izgubili so bitko pod obročema (10:19), slabši od tekmeca pa so bili tudi v večini drugih elementov igre.

Med odmorom je selektor Jure Zdovc vendarle prepričal svoje varovance, da brez prave, čvrste obrambe ne bodo mogli streti fizično močne zasedbe Nove Zelandije. Že v uvodnih minutah je Slovenija pokazala povsem drug obraz, pravi odnos do igre pa se je hitro odrazil tudi na semaforju. V dobrih dveh minutah so se Domen Lorbek, Edo Murić, Alen Omić in brata Dragić približali na 34:37, v 27. minuti pa je Zoran Dragić poskrbel za izenačenje na 45.

Čeprav je Slovenija tretjo četrtino dobila s 23:9, zmaga še ni bila zagotovljena. Nekaj minut nezbranosti v obrambi je Nova Zelandija izkoristila za novo vodstvo, tako da je bilo vprašanje o zmagovalcu odprto vse do konca. Odločitev je padla v zadnjih treh minutah, ko je Slovenija presekala nekaj napadov tekmeca ter iz hitrih protinapadov prišla do lahkih košev ter prednosti, ki je v zaključku ni izpustila iz rok.

Prvo ime Slovenije je bil Goran Dragić, ki je dosegel 18 točk, 16 v drugem polčasu, oziroma 14 v zadnji četrtini. Metu iz igre 7:16 je dodal osem podaj, ukradeno žogo ter tri skoke. Odlično je nastopil tudi njegov mlajši brat Zoran, ki je dosegel 13 točk. Brata Dragić sta v zadnji četrtini skupaj dosegla 19 od 30 točk Slovenije. Domen Lorbek je bil tretji strelec Slovenije z 12 točkami, dvomestno število pa je imel tudi Edo Murić (11).