Polna dvorana Zlatorog je pričakovala košarkarski spektakel in prepričljivo slovensko zmago, na koncu pa so navijači zanjo trepetali vse do zadnje sekunde. Čehi so se izkazali za trdoživega nasprotnika, Slovenci pa so bili na uvodu evropskega prvenstva daleč od optimalne forme.

Da ne bo šlo prav zlahka, je bilo jasno že po nekaj minutah igre, saj Slovenija na parketu ni prevladovala, precej težav pa je imela predvsem v napadu. Čehi so na krilih svojega najboljšega igralca Veselyja tako uspeli ostati v igri za nenadejano zmago vse do zadnje minute, v katero so krenili pri izenačenju na 60.

V zadnji minuti sta edini točki s črte prostih metov dosegla Zoran Dragić in Boštjan Nachbar, a je treba dodati, da sta zadela le dva od šestih, tri je zgrešil Nachbar.

Jutri slovensko reprezentanco čaka tekma s Španijo, ki je danes s kar 28 točkami prednosti ugnala Hrvaško (68:40), ob igri, kot so jo prikazali danes, pa si lahko Slovenci le stežka obetajo zmago.

Slovenija – Češka 62:60* (21:19, 15:13, 15:14, 11:14)


Prva četrtina:


Slovenija je tekmo začela s peterko Goran in Zoran Dragić, Jaka Blažič, Jure Balažič in Gašper Vidmar.


Čehi so se na uvodu tekme pokazali za trdožive tekmece, saj so na dva koša Vidmarja obakrat odgovorili s košem. Slovenija je na krilih Vidmarja in Blažiča, oba sta dosegla po 5 točk, nato vendarle prišla do prve višje prednosti, ko je v 5. minuti povedla z 10:4. Toda to ni zmedlo Čehov, ki so z delnim izidom 7:0 celo povedli z 11:10.


Sledil je odgovor Balažiča, ki je z dvema zaporednima trojkama poskrbel, da je Slovenija v 7. minuti znova vodila, po košu Begića pa je povedla z 18:13. Čehi se ponovno niso predali in so do konca četrtine uspeli zaostanek znižati na dve točki (21:19).


Druga četrtina:


Prvo točko v drugi četrtini je s prostim metom dosegel Begić, nato pa je še Nachbar zadel trojko in Slovenija je povedla s 25:19. Toda sledile so minute neučinkovite igre Maljkovićevih varovancev, ki jih je s košem ob koncu 15. minute prekinil šele Vidmar, ko je zadel za 27:22.


Tudi v zadnjih minutah prvega polčasa Slovencem igra v napadu ni stekla, saj so zgrešili precej metov, na srečo pa so bili neučinkoviti tudi Čehi, tako da je Slovenija večino časa vseeno vodila. Čehom je uspelo Slovence ujeti le v 19. minuti, ko je Barton z zabijanjem izenačil na 32:32, v zaključku druge četrtine pa sta Blažič in Balažič le poskrbela, da je domačin na odmor odšel s štirimi točkami prednosti (36:32).


V slovenski vrsti so bili v prvem polčasu najbolj razpoloženi Blažič (9 točk, 2 skoka), Balažič (8 točk, 3 skoki) in Vidmar (7 točk, 4 skoki), Goran Dragić (0 točk) pa je podelil 7 asistenc. Pri Čehih je Satoransky dosegel 8 točk, Barton 7, Vesely pa 6.


Tretja četrtina:


Slovenci so drugi polčas začeli odločneje in še bolj zavzeto v obrambi. Po trojki Balažiča je tako prednost v 23. minuti narasla na 9 točk (45:36), toda to še ni pomenilo, da bo nadaljevanje za slovensko vrsto kaj lažje, saj tudi Čehi niso popuščali in so se večino tretje četrtine držali na zaostanku okoli petih točk, kot je bila razlika tudi po izteku 30. minute (51:46).



Četrta četrtina:


Nepričakovano izenačeno srečanje je očitno pustilo posledice tudi v glavah slovenskih košarkarjev, saj tudi v zadnji četrtini nikakor niso uspeli zaigrati, kot smo jih bili vajeni v pripravljalnih tekmah. Obramba je bila sicer dobra, a v napadu jim je manjkalo pravih idej in vse prevečkrat so se akcije končevale z meti iz neugodnih položajev proti postavljeni obrambi.


Čehi so tako vztrajali pri minimalnem zaostanku in so vselej našli odgovor na slovenski dosežen koš. Ob koncu 37. minute se je vodstvo Slovenije stopilo le na dve točki (58:56), v predzadnji minuti pa je bil izid po dolgem času celo izenačen (60:60) in v Zlatorogu se je obetala napeta končnica.


43 sekund pred koncem je imel Zoran Dragić dva prosta meta, zadel je le drugega in poskrbel za minimalno vodstvo Slovenije. Čehi so nato zapravili napad in zatem naredili prekršek nad Nachbarjem, ki pa je zgrešil oba prosta meta. Na srečo Čehom še enkrat ni uspelo zadeti, v skoku pa je bil znova najvišji Nachbar, nad katerim so nasprotniki znova naredili prekršek, do konca pa je ostalo sedem sekund. Nachbar je poskrbel za še večjo nervozo v Zlatorogu, ko je zgrešil prvi prosti met, vsaj delno pa se je odkupil z zadetim drugim. Čehi so v zadnjem napadu napravili korake in Slovenija se je veselila težko prigarane zmage, igro Maljkovićevih varovancev pa bodo slovenski navijači tokrat raje čim prej pozabili.


V slovenski reprezentanci tokrat ni izstopal nihče, Balažič je dosegel 11 točk in 8 skokov, 9 točk so dodali Nachbar, Blažič in Vidmar, 8 pa sta jih prispevala Begič in Goran Dragič, ki je dodal še 9 asistenc. Pri Čehih je bil najboljši Vesely s 17 točkami in 7 skoki, 12 jih je dodal Satoransky.